Håll dig ung längre – skaffa fler barn

avÅsa Passanisi

9-barnsmamman: Jag känner mig fräschare än någonsin

1 av 2 | Foto: Petra Kyllerman
Carola Wetterholm hade ryggbesvär och kände sig trött - sen blev hon mamma och piggnade till.

Till alla kvinnor som oroas över åldrandet:

Hoppa över skönhetskurerna - skaffa många barn i stället.

En ny studie visar nämligen att flerbarns-mammor åldras långsammare.

– Äntligen finns det bevis för det jag alltid trott, säger 9-barnsmamman Carola Wetterholm, 46.

Schablonbilden av multimamman är inte alltid så charmerande. Det menar Carola Wetterholm, som ensam tar hand om alla sina barn. Hon får ofta förvånande blickar, när hon och barnen är ute tillsammans.

– Folk tror inte att det är sant att jag har så många barn. Många inbillar sig att flerbarnsmammor är trötta, osminkade och slitna typer, som lufsar runt i joggingbyxor. Det stämmer inte alls. I alla fall inte på mig, jag mår bättre än någonsin.

Har längre kromosomer

Carola Wetterholm är inte förvånad över forskningsresultatet men hon förstår att många kanske höjer på ögonbrynen.

Tvärtom vad många kanske tror handlar multimammornas knep för att hålla sig i schack INTE om att de springer sig smala till dagis. Eller om att de proppar i sig vitaminer för att orka med amningspassen på nätterna.

I stället handlar det om hur snabbt ändarna på kromosomerna - telomererna - delar sig. Forskarna vid Simon Frasier University i Kanada har studerat processen – och kommit fram till att förkortningen av telomererna tar längre tid hos kvinnor som fött många barn.

Alltså åldras flerföderskor långsammare än andra.

Mammor mer sociala

Att föda barn innebär även ett extra tillskott av hormonet östrogen, som skyddar mot telomerernas delning. Ekvationen lyder: Ju fler födslar, desto mer östrogen, lika med: långa telomerer.

En tredje och sista orsak till att mammorna håller sig unga längre har, enligt forskarteamet, med mammornas sociala förmåga att göra. Teamet menar att flerföderskor har större nätverk än andra, vilket i sin tur bidrar till ett större välmående i den här gruppen.

Även här känner Carola Wetterholm igen sig:

– När man har många barn är det alltid saker på gång; ungarnas aktiviteter, föräldramöten, barnens kompisar, äldsta dotterns pojkvän..., ensam behöver man aldrig känna sig!

Okej att klä sin snyggt

Carola tror även att mammor med många barn lever ett mer strukturerat liv än andra - det måste finnas rutiner för att livet ska gå ihop. Saker och ting kan inte vänta, att gräva ner sig eller att sitta och rulla tummarna finns det helt enkelt inte tid till. I stället blir multimamma-livet aktivt på alla fronter.

– Innan jag blev mamma hade jag ofta ont i ryggen och kunde gnälla om det. Efter första barnet var jag helt slut och fokuserade bara på barnet och på att jag var trött. Sen kom jag på att jag inte ville ha det så. Jag insåg att man faktiskt kan dra en kam genom håret och klä sig snyggt även om man har barn. Och om man är trött? So, what. Det går över.