Flyktingkatastrofen på Medelhavet

Alla EU-länder tvingas ta emot flyktingar

Av: 

Anette Holmqvist

Jon Demred

NYHETER

Alla länder i EU ska tvingas ta emot flyktingar.

Det kontroversiella förslaget ska presenteras i EU-kommissionen i morgon, enligt Dagens Nyheter.

Från svenskt håll applåderas tongångarna om att fler ska hjälpa till.

– Principen om att alla EU-länder ska vara med och ta ansvar tycker jag är rätt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Kommissionen vill att EU gemensamt ska ta emot 20 000 flyktingar som ska fördelas ut enligt ett kvotsystem i medlemsländerna.

Fördelningen ska baseras på EU-ländernas storlek, ekonomi, arbetslöshet och tidigare flyktingmottagande.

Förslaget om EU:s nya agenda för flyktingmottagande läckte ut innan det hann presenteras i kommissionen.

Det gillas av Sverige och Tyskland men kritiseras hårt av flera andra medlemsländer. EU-parlamentarikern Fredrick Federley, (C), välkomnar förslaget.

– Det är är en linje liknande den vi drivit hårt i Europaparlamentet och det här är ett steg i helt rätt riktning, säger han.

Statsministern gör tummen upp

Sverige och Tyskland har tillsammans tagit emot ungefär hälften av alla asylsökande som kommit till EU det senaste året. Länderna har länge krävt att EU gör mer gemensamt men har fått skarp kritik av bland andra Storbritannien och Ungern. De vill inte att EU ska lägga sig.

– Det är en fråga jag tog upp med Angela Merkel när jag var i Berlin tidigare i år, att vi måste få fler EU-länder att ta ansvar för flyktingarna. Det är inte bara våra länder som ska göra det. Många länder tar dessvärre inte några kvotflyktingar överhuvudtaget, Sverige tar 1900. Så det är bra att det kommer förslag, även om vi måste analysera hur det ser ut först, säger Stefan Löfven.

Statsministern slår fast att han tycker det är en viktig princip att alla hjälps åt att ta ansvar. Och att det är upp till ländernas ledare att nu argumentera för att få alla att ställa sig bakom detta.

– Vi har en fruktansvärd situation precis i vår närhet. Människor lider nåt fruktansvärt, det är klart att vi måste hjälpa till då. Men det är inte så att bara några ska ta det ansvaret, alla ska vara med, säger Löfven.

"Tal utan handling"

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har efter den senaste tidens katastrofer på Medelhavet sagt att han är ”trött på allt tal om solidaritet utan handling”. Enligt DN har han varit hårt drivande i det nya förslaget. Han har fått mothugg av Ungerns Victor Orbán som har sagt att idén är ”galen” och att ”illegal immigration är ett brott”.

EU kan egentligen inte tvinga medlemsländer att ta emot flyktingar. Men enligt DN finns en tidigare oanvänd EU-lag, massflyktsdirektivet, som handlar om att medlemsstaterna ska ge skydd åt ickemedborgare vid dramatiska situationer.

Kommissionen kan komma att luta sig mot den lagen.

EU-kommissionen ska rösta om förslaget i morgon förmiddag. Det kommer troligen leda till stora konflikter bland medlemsländerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingkatastrofen på Medelhavet

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Jean-Claude Juncker

Fredrick Federley

Medelhavet

Stefan Löfven