Peter Mangs: ”Jag ville skjuta Zlatan”

avJohan Furusjö, Sofia Roström Andersson

NYHETER

Serieskytten skriver själv i ny bok

1 av 3

Serieskytten Peter Mangs ville skjuta Zlatan Ibrahimovic.

Det hävdar han själv i en ny bok, uppger Skånska Dagbladet.

– Jag tänkte att det hade blivit ett jävla hallå i media, skriver den livstidsdömde 43-åringen.

Foto: Bildbyrån
Zlatan Ibrahimovic.

Brotten Peter Mangs är skyldig till – och friats från

Mangs skriver i sin nya bok om hur han en kväll under 2009-2010 såg en felparkerad Ferrari på en trottoar nära Södervärn, en stadsdel i Malmö.

”Skulle bli ett jävla hallå”

Jag tänkte att det kanske var fotbollsspelaren Zlatan som höll på med något balkanesiskt beteende. Jag hade ingen utrustning på mig men såg en potentiell skjutning i scenen. Jag skyndade mig hem för att hämta åtminstone Uniquen, jag var ju tvungen att komma tillbaka relativt snabbt”, skriver Peter Mangs i boken, som också Aftonbladet tagit del av.

När han kom tillbaka till platsen var bilen dock borta.

– Jag tänkte att det hade blivit ett jävla hallå i media om nämnde gube skulle bli beskjuten, skriver Mangs.

Boken är egentligen två. I en av dem, titulerad ”Mer varierande att vara för mig själv”, skriver Mangs bland annat om sin uppväxt, familjen och musiken. Den andra delen ”Mina äventyr i Svenssonland” handlar om de våldsdåd han begått.

”Får vänja sig vid det”

Mangs, som 2013 dömdes till livstids fängelse för bland annat två mord och åtta mordförsök, beskriver bland annat hur han flera gånger planerade att skjuta okontrollerat mot större grupper av människor, men att han senare tyckte att det var för brutalt.

Zlatan är inte den förste kände svensk som pekats ut som tänkbart mål för Mangs. Tidigt i utredningen framkom uppgifter om att Mangs planerade att skjuta hiphopartisten Jason ”Timbuktu” Diakité.

Skånska Dagbladets reporter som läst boken menar att Mangs ger ett känslokallt intryck i den och tar upp att han bland annat tycker att det kändes ”jävligt” efter det första mordet 2013 då han slumpmässigt dödade en 65-årig man, men att han skriver: ”man får helt enkelt vänja sig vid det, eller lägga av”.

Brotten Peter Mangs är skyldig till – och friats från

ARTIKELN HANDLAR OM