Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Våldtäktsmisstänkte Julian Assange förhörs i dag på Ecuadors ambassad i London – efter sex år som anhållen i sin frånvaro.

Dessutom hoppas åklagare att dna-prov ska få tas på honom.

– Vi förväntar oss att åklagaren efter detta förhör kommer att väcka åtal, uppger Elisabeth Massi Fritz, advokat åt en av de anmälande kvinnorna.

Elisabeth Massi Fritz, advokat åt en av de anmälande kvinnorna.
Elisabeth Massi Fritz, advokat åt en av de anmälande kvinnorna.

Förhöret genomförs i dag av en ecuadoriansk åklagare på Ecuadors ambassad i London. Detta sex år efter att han anhållits i sin frånvaro misstänkt för bland annat våldtäkt. I mer än fyra år har han suttit i asyl på ambassaden.

Både chefsåklagare Ingrid Isgren och en svensk polisinspektör närvarar på förhöret, men de får inte själva ställa några frågor till Assange.

– Det är värdefullt att förundersökningen nu kan föras framåt genom att förhör med den misstänkte kan komma till stånd, har Marianne Ny tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Åklagare hoppas nu att Julian Assange ska lämna dna-prov, men detta sker endast om han går med på det.

Advokat: ”Förhoppning att de lägger ner”

Det är oklart hur länge förhöret väntas pågå och enligt Åklagarmyndigheten kan det även fortsätta i morgon. Förhöret ska sedan redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna vid en senare tidpunkt.

– Han tycker att det är bra att det äntligen blir ett förhör. Han har kämpat i över sex år och förberett sig noga med både eget anförande och han kommer svara på alla frågor, säger Assanges svenska advokat Per E Samuelsson.

Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde åt en av kvinnorna som anmält Assange – och de anser också att det är bra att ett förhör ska genomföras.

”Enda sättet”

– Jag och min klient anser att det är bra att Assange äntligen blir förhörd, även om det sker på Ecuadors ambassad av en åklagare från Ecuador. Detta är det enda sättet att få honom förhörd på. Förundersökningen måste gå framåt, uppger hon i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Vi förväntar oss att åklagaren efter detta förhör, kommer att väcka åtal och att åtalet prövas i en svensk domstol. Min klient har väntat på rättvisa i över sex år, och hon har fått betala ett högt pris för att ha vågat stå upp för sina rättigheter. Det är dags att hennes sak prövas i domstol och att rättvisa skipas.

Enligt Per E Samuelsson är förhören planerade under tre dagar, men han poängterar att det är omöjligt att veta.

– Jag har förhoppningen att åklagarna fortfarande har öppet sinne, att man inte har låst sig till varje pris och att man inte åtalar honom av prestigemässiga skäl. Min förhoppning är att de förstår att det inte är ett brott och att de lägger ner förundersökningen, säger han.

Mycket förtegna om fallet

Åklagarmyndigheten har meddelat att inget offentligt uttalande kommer att göras efter förhöret och hänvisar till förundersökningssekretess.

Klockan 14, svensk tid, togs en lunchpaus i förhöret och chefsåklagare Ingrid Isgren lämnade lokalen utan att ge någon kommentar till media. Aftonbladet söker henne för en kommentar.

Att rättsfallet dragit ut på tiden beror på att Åklagarmyndigheten inte velat genomföra något förhör på ambassaden, utan krävt att Assange ska föras till Stockholm. Detta har Assange vägrat med anledning av att han är rädd för att Sverige ska utelämna honom till USA där han misstänks för spionage.

Bakgrund: Detta har hänt i Assange-fallet

Efter ett besök i Sverige 2010 misstänktes Assange för fyra sexbrott i landet: en våldtäkt, två sexuella ofredanden och ett fall av olaga tvång.

Den 24 augusti 2010 anhölls han i sin frånvaro.

Sedan dess har han hållit sig borta från Sverige, eftersom han fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Julian Assange.

1 september 2010: Förundersökningen återupptas och rubriceringen ändras tillbaka till våldtäkt av överåklagare Marianne Ny.

18 november 2010: Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro. Polisen efterlyser honom internationellt.

7 december 2010: Assange grips i London av brittisk polis. Han släpps fri mot borgen efter en dryg vecka.

24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige.

14 juni 2012: Efter en juridisk långbänk sätter brittiska Högsta domstolen punkt för Assanges överklaganden.

19 juni 2012: Assange flyr från sin husarrest för att söka politisk asyl på Ecuadors ambassad i London.

16 augusti 2012: Ecuador beviljar Assange asyl.

16 juli 2014: Stockholms tingsrätt beslutar att Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Åklagaren upprepar att Assange måste till Sverige för att förhöras.

13 mars 2015: Åklagare Marianne Ny begär att få förhöra och ta dna-prov av Assange i London.

Augusti 2015: Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberas.

December 2015: Ecuador och Sverige kommer överens om ett avtal som ger Sverige möjlighet att förhöra Assange.

21 januari 2016: Ecuador säger nej till den svenska åklagarens begäran om att få förhöra Wikileaks grundare Julian Assange i London. Ecuador vill själv hålla i utredningen.

5 februari 2016: FN-gruppen UNWGAD säger att Assange är ”godtyckligt frihetsberövad” och uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa honom fri. Detta trots att det är Assange själv som valt att isolera sig på Ecuadors ambassad.

11 augusti 2016: Ecuadors ambassad säger att Sverige kommer att få förhöra Julian Assange i London.

14 september 2016: Åklagarmyndigheten meddelar att Assange kommer att förhöras i London den 17 oktober. Skjuts senare upp en månad.

14 november 2016: Julian Assange förhörs på ambassaden av en ecuadoriansk åklagare. Svensk åklagare närvarar – men får inte ställa frågor.
 

Läs också:

17 juni 2014: Assange chattar på Aftonbladet om anklagelserna och livet på Ecuadors ambassad – läs hela chatten här.

Publicerad:

LÄS VIDARE