Mejla

Wolfgang Hansson

De vaknar upp till politiskt jordskred

NYHETER

Britterna kommer att vakna upp till ett politiskt jordskred.

Skotska nationalistpartiet, SNP, verkar ta nästan alla platser i Skottland.

Skottarnas hämnd verkar ha knäckt Labour och kan ge Cameron möjligheten att styra vidare.

Det verkar som David Camerons många varningar till britterna de senaste dagarna gått hem.

Gång på gång har han uppmanat britterna att inte rösta på liberaldemokraterna eftersom det enligt honom i praktiken skulle innebära att landet fick en Labourregering, uppbackad av de skotska nationalisterna.

Är vallokalsundersökningen från BBC korrekt så innebär det att de många opinionsmätningarna före valet visat helt fel. De har pekat mot ett mycket jämnare val där inget av de två stora partierna skulle nå ens i närheten av egen majoritet.

I nattens vallokalsundersökningen fattas bara tio platser för att de konservativa ska nå dit. Ihop med Liberaldemokraternas tio platser så skulle de kunna fortsätta att regera ihop.

En solklar segrare

Förra valet var BBC:s vallokalsundersökning till stora delar korrekt.

Även om det fortfarande inte är hundraprocentigt klart ifall Cameron kan regera vidare eller inte så finns det en solklar segare i valet, SNP:s ledare Nicola Sturgeon.

Det skotska nationalisterna har gjort ett exceptionellt bra val. Man verkar mer eller mindre ha raderat ut Labour från Skottland. SNP är främsta skälet till att Labour verkar göra ett förhållandevis svagt val.

Tidigare var denna landsända ett av Labours absolut starkaste fästen. Nu får de brittiska socialdemokraterna betala priset för att de i den skotska självständighetsomröstningen arbetade ihop med de konservativa för att stoppa självständigheten.

Skottarna verkar ha velat skicka ett budskap inte bara till Labour utan även till England att de inte gett upp sin kamp för att en dag stå på egna ben.

Därmed kan de indirekt ha hjälpt de konservativas David Cameron att få regera vidare.

Stämmer vallokalsundersökningen så hänger allt nu på hur liberaldemokraterna ställer sig. De verkar ha gjort ett katastrofalt val och långt mer än halverats som parti. Är det verkligen rimligt i ett sånt läge att fortsätta i regeringen?

Oacceptabelt i en parlamentarisk demokrati

Bestämmer sig Liberaldemokraterna för att hoppa av är inte Cameron given som premiärminister. Då kan Miliband fortfarande ha en chans trots att det ser ut som Labour gjort ett svagt val. Det kan ta flera dagar innan vi säkert vet vem som kommer att styra Storbritannien.

En sak som det här valet visar är att det definitivt är slut med tvåpartisystemet i Storbritannien. Landet håller på att bli mer som Sverige och en rad andra europeiska länder där ett stort antal partier lyckas ta sig in i parlamentet.

Valet visar också hur illa det brittiska valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar fungerar när fler än två partier är inblandade. Ukip får bara ett fåtal platser i underhuset trots att de ser ut att få mer än tio procent av rösterna. Liberaldemokraterna får färre röster men betydligt fler platser. Skotska SNP som får ungefär lika många röster som Ukip får runt 50 platser.

Den här typen av utslag är oacceptabla i en parlamentarisk demokrati. Därför kommer ett resultat av valet vara ökade krav på ett nytt och mer rättvist valsystem.

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Parlamentsvalet i Storbritannien 2015

Storbritannien

David Cameron

Tories

Labour