FN:s klimatmöte i Paris

Löfven minskar sitt köttätande – för klimatets skull

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

PARIS. Svenska folket vill minska sitt köttätande – för klimatets skull.

Men majoriteten dömer ut chanserna att klara tvågradersmålet för att minska jordens uppvärmning.

Mest positiva till att ställa om är kvinnor.

– Jag har också minskat mitt köttätande, jag tycker det är viktigt att bidra i detta, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Just nu är världens ledare samlade i Frankrike för att sätta i gång klimattoppmötet i Paris. Mötet sker i skuggan av terrorattackerna i den franska huvudstaden och är därför mycket hårt bevakat. Elvatusen poliser, hundar och helikoptrar ska se till att ingenting ska kunna inträffa när 150 av världens ledare sammanträder.

Sverige representeras vid mötets inledning av statsminister Stefan Löfven och kung Carl Gustaf, som hälsades välkomna av den franske presidenten Francois Hollande. Även den amerikanske presidenten Barack Obama och Kinas ledare Xi Jinping finns bland de prominenta gästerna vid Parc des Expositions i Le Bourget, cirka 30 minuter från Paris centrum.

Folket är beredda till uppoffringar

Inför klimatmötet har Aftonbladet/Inizio genomfört en opinionsundersökning för att se hur svenska folkets inställning är i frågan. Det står klart att folket är skepstiska till möjligheten att världen ska klara att hålla uppvärmningen under två grader, vilket är ett av de stora målen på toppmötet. Tre av fyra tror att detta misslyckas.

När det kommer till de egna insatserna är man dock mer lättövertalad. En majoritet, 55 procent, kan tänka sig att minska sitt köttätande för klimatets skulle. Nästan lika många kan dra ned på sitt flygresande av samma orsak. Mest positiva till att ändra sina liv är kvinnor.

Stefan Löfven gläds åt att så många är beredda att ställa om.

– Jag äter kött men jag har också minskat mitt köttätande, jag tycker det är viktigt att bidra i detta. Det är positivt att svenska folket ser det på detta sätt, säger han.

– Men jag tycker inte att klimatarbetet är bara uppoffringar. Det här är det nya smarta. Det här är framtidens jobb, tillväxt och ekonomi. Den som ligger i framkant i klimatarbetet är de stora vinnarna i den globala ekonomin.

Köttkonsumtionen brukar anses vara en "miljöbov" som bidrar till ökade klimatgasutsläpp och också användningen av bekämpningsmedel.

Tror på tvågraders-mål

Men Löfven håller dock inte med om skepsisen kring tvågradersmålet.

– Det kommer att gå, men det kommer att krävas mer. Jämfört med Kyotoavtalet där vi hade ett knappt 40-tal länder har vi nu åtaganden från 183 länder. De åtagandena räcker inte, det är korrekt. Därför måste vi gå vidare och det är därför som avtal sluts så att vi fortsätter att driva utvecklingen.

Under eftermiddagen kommer Stefan Löfven att hålla ett anförande inför de samlade världsledarna. Han kommer att fokusera på vikten av att världens rika länder går före i klimatarbetet.

– Vi måste gå före, både göra egna insatser men också för finansieringen internationellt. Det är därför Sverige är en stor givare, per capita den största givaren i världen i den gröna klimatfonden. Vi ska under två grader, det är det gemensamma åtagandet.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Jorden håller andan
Publisert:

LÄS VIDARE

DÅ: Ett gäng hippies NU: Världens mäktigaste miljölobbyister

ÄMNEN I ARTIKELN

FN:s klimatmöte i Paris

Stefan Löfven

Klimat & miljö