Striden inom SD

SD-topp umgicks med företrädare för nyfascistiskt parti

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

NYHETER

En av orsakerna till att Gustav Kasselstrand och William Hahne utesluts ur SD är deras kontakt med nyfascistiska partiet La Destra i Italien.

Nu avslöjas att även gruppledaren Mattias Karlssons nära medarbetare, presschefen Henrik Vinge, har umgåtts privat med Giuliano Moggi - som företräder partiet

Moggi förnekar däremot att han har högerextrema åsikter. Han säger också att han har lämnat La Destra.

SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne kommer inom kort uteslutas ur Sverigedemokraterna. En av orsakerna som lyfts fram från partiledningen är deras samröre med nyfascistiska partier i Europa.

– Det handlar om väldigt allvarliga misstankar om ideologiska avvikelser. De ledande företrädarna i SDU har bland annat haft samröre med nyfascistiska partier i Italien, sa SD:s gruppledare Mattias Karlsson till DN i går.

Hyllat Mussolini

Det italienska partiet som det handlar om är La Destra, som SDU under flera år odlade en kontakt med i början av 2010-talet. Partiet har både hyllat Mussolini och gjort fascisthälsningar på sina möten.

Men nu står det klart att även en person på partiledningens sida, som kritiserat SDU hårt för samröret med partiet, har haft nära kontakter med företrädare för La Destra. Det handlar om SD:s presschef Henrik Vinge, som bodde i Rom under hösten 2013.

En bild avslöjar att Vinge äter middag med Giuliano Moggi, en hög internationell företrädare för partiet som tidigare varit och talat för SDU i Sverige 2012.

– Jag var nere och hälsade på Vinge i Rom. Då träffade vi Giuliano Moggi och åt middag. De umgicks intensivt och han gav Vinge och hans flickvän en privatguidad tur i Vatikanen. Jag uppfattade de som att de var både vänner och Vinge såg på honom som en politisk och ideologisk frände, säger en källa.

”Dubbla måttstockar”

Källan uppger att detta är något som Mattias Karlsson och partiledningen bör känna till, då bilden publicerades öppet på Facebook. 

– Det visar att det handlar om olika måttstockar när det gäller nolltoleransen. Redan då visste vi att kontakterna med La Destra kritiserats i svensk media. Men på den tiden stod Vinge på SDU:s sida, han försvarde både La Destra och SDU.

Henrik Vinge själv säger så här om bilden:

– Det är helt odramatiskt. Jag bodde i Rom under sex månader och jag träffade den här personen. Det här partiet fanns inte då och jag var inte inblandad i den kontroversen och kände inte kring några detaljer kring det. Vi åt middag ihop vid något tillfälle.

Förstår du att det ser märkligt ut när SDU:s kontakter med La Destra används som ett skäl för uteslutningen av Hahne och Kasselstrand?

– Det är en sak med politiska samarbeten och att man driver något i en ideologisk riktning. Men det är ingen som tvivlar på hur jag ser på de sakerna och hur jag står i de frågorna. Det är inte kontroversiellt om jag träffar och pratar med en människa. Det måste ändå vara så att vi kan prata med människor oavsett politisk bakgrund.

– För mig har det aldrig funnit något intresse av några politiska utbyten eller liknande.

"Det är helt okontroversiellt"

Ser du La Destra som ett nyfascistiskt parti?

– Uppriktigt sagt känner jag inte till några detaljer om dem, de fanns inte när jag var politiskt aktiv.

Du kände inte till att Moggi varit i Sverige och träffat SDU?

– Jo, det visste jag. Den här kontroversen hade jag hört talas om men det var inget jag visste några detaljer om. Det var heller inget jag och han diskuterade, vi pratade framför allt om Rom och berörde inte politiska frågor på det planet. Det är helt okontroversiellt. Jag har käkat lunch med massa människor som jag inte delar politiska uppfattningar med.

En källa säger att Moggi var en god vän till dig och en politisk förebild?

– Nej, så har det aldrig varit.

Karlsson: Går inte att jämföra

Aftonbladet träffade under torsdagen SD:s gruppledare Mattias Karlsson i riksdagen. Han säger att han inte kände till uppgiften om Vinge sedan tidigare. Men enligt honom går det inte att jämföra Vinges möte med La Destra-företrädaren med det som SDU-ledningen anklagas för.

– Jag både hoppas och tror att de flesta människor någon gång ätit lunch med en person som man inte delar uppfattning med, säger han.

Han fortsätter:

– Jag tycker att sakförhållandena helt skiljer sig åt. Det går inte att jämföra att inleda ett djupgående organiserat samarbete trots att man fått rekommendationer att inte göra det och att vid ett tillfälle äta lunch med en person som man fått en gratis rundvandring med i Vatikanstaten eftersom han jobbar där som guide. 

Tror det finns ett starkt stöd

SDU-företrädare säger att det är dubbelmoral, att er nolltolerans bara gäller när det handlar om personer som ni vill ha bort?

– Man måste komma ihåg att ärendena som medlemsutskottet utreder handlar om en lång lista saker, som till stor del är indicier, i vissa fall starka, i andra fall mindre starka.  Men som man nu tycker att den sammantagna bilden gör att det finns en problematik som indikerar ideologiska avvikelser.

Den turbulens som nu finns mellan SD-ledningen och SDU-ledningen, hur mycket skadar den partiet? 

– Jag tror att det väljarna framför allt fokuserar på är sakinnehållet. Dessutom så tror jag faktiskt att det finns ett väldigt starkt stöd i botten att partiet tar allvarligt på misstankar om ideologiska avvikelser och att man är väldigt tydlig med att fortsätta på den breda öppna socialkonservativa linjen som partiet har slagit in på under Jimmie Åkessons ledning. Jag tror att det finns ett starkt stöd för det.

Moggi: Jag är ingen extremist

Giuliano Moggi har hört av sig till Aftonbladet efter att den här artikeln publicerats. Han säger att han har lämnat La Destra och att han inte har något att göra med partiet längre.

– Jag är ingen nyfascist och ingen extremist. Min farfar var en antifascist som kämpade mot fascisterna i andra världskriget, säger han.

Han kan inte komma ihåg om han var medlem i partiet när bilden togs.

– Jag står till höger men är absolut inte högerextrem. Jag är för demokrati och beskriver mig själv som en demokrat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Striden inom SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Striden inom SD

Mattias Karlsson (politiker)

Henrik Vinge

Gustav Kasselstrand