Ny forskning: Sexbrott kan gå i arv

Publicerad 2015-04-09

Anhöriga till personer som begått ett sexbrott löper ökad risk att begå liknade brott, visar en ny studie från Karolinska Institutet som SVT skriver om.

Det handlar inte om en överförbar sexbrottsgen, men att riskfaktorerna kan föras över genetiskt.

En ny studie visar att nära anhöriga till personer som dömts för sexualbrott löper större risk att själva begå liknande brott. Studien har gjorts bland nästan 22 000 män som begått olika sexuella övergrepp mellan 1973 och 2009.

– Det visar sig att nära anhöriga till personer som dömts för sexuella övergrepp själva begår liknande brott, oftare än normalbefolkningen, säger Niklas Långström, forskare vid Karolinska Institutet, till SVT Nyheter.

Forskarna fokuserade främst på pappor och bröder som dömts och jämförde hel- och halvsyskon på pappans respektive mammans sida, skriver SVT.

– Det rör sig om fem gånger fler bröder eller söner till dömda förövare som dömts till sexbrott, jämfört med normalbefolkningen, säger Niklas Långström till SVT Nyheter.

Ingen gen

Det handlar dock inte om någon sexbrottsgen, säger han. I stället är det riskfaktorer som är ärftliga.

– Till exempel dålig impulskontroll, benägenhet att tycka jag har rätt att göra som jag vill på andras bekostnad, sexuell upptagenhet och så vidare. Det här är sånt som vi vet är genetiskt betingade,  men det här är faktiskt, viktigt nog, faktorer som det också går att göra någonting åt, säger Niklas Långström, till SVT Nyheter.

Följ ämnen i artikeln