Protester mot polisen i Rio

Publicerad 2015-04-04

En tioårig pojkes död har fått invånare i ett av Brasiliens slumområden att rasa mot polisen. Runt 300 personer demonstrerade på fredagen mot den fjärde dödsskjutningen av polis på ett dygn.

– Polisen gör inget annat än att döda våra grannar, ropade några av dem som protesterade.

Tioårige Eduardo Jesus Ferreira sköts ihjäl i torsdags i Complexo do Alemão

Polisen satte in tårgas mot demonstranterna som svarade med stenkastning.

Tioårige Eduardo Jesus Ferreira sköts ihjäl i torsdags i Complexo do Alemão, en stadsdel som består av en rad slumområden, "favelor". Enligt polisen hamnade han i korselden mellan poliser och kriminella, men hans föräldrar tillbakavisar det.

”Kände igen polisen”

– Det var ingen eldstrid. Det enda skott som hördes var det som dödade min son. Jag sprang ut ur huset och kände igen en polis från SWAT-styrkan nära Eduardo som låg på gatan. När jag kom närmare sade han att han skulle döda mig också, berättar modern för dagstidningen Globo.

President Dilma Rousseff har lovat att omständigheterna kring pojkens död ska utredas och de ansvariga ställas till svars. De inblandade poliserna har tagits ur tjänst under utredningen.

Lyfts fram som gott exempel

Skottlossningar har blivit vanligare under de senaste månaderna i Alemão, som har runt 70 000 invånare. Området har annars lyfts fram som ett lyckat exempel på framgång i polisens kampanj mot brott i kåkstäderna.

TT-AFP

ANNONS