Stjärnkocken tog med asylsökande på U2

Bono tyckte det var skitkul att vi tog med dem”

Matlagningsgänget fick gå på U2 i Globen istället för att stå i köket.
Matlagningsgänget fick gå på U2 i Globen istället för att stå i köket.

Kändiskocken Pelle Johansson tog med sig nio asylsökande på U2 när konserten råkade sammanfalla med en matlagningskurs för de nyanlända.

– De var väldigt glada efteråt, säger Pelle till Aftonbladet.

Det var på Facebook som Pelle såg att Studiefrämjandet sökte volontärer till ett asylboende i södra Stockholm. I egenskap av kock, bland annat har han medverkat i TV4:s "Köket", anmälde sig Pelle att hålla en studiecirkel i matlagning på asylboendet.

– Kursen skulle vara i fredags, men på fredagen ringde Thomas Johansson på Live Nation och frågade om jag kunde laga mat till U2 inför deras konsert. Så då fick jag flytta på kursen till tisdag.

”Bono tyckte det var skitkul”

På söndagen hade Pelle och hans fru Kim biljetter till U2-spelningen. Men den konserten blev ju inställd sedan en polis tagit med sitt tjänstevapen till arenan och hela Globen fick utrymmas.
Den konserten flyttades då till tisdagen – och skulle återigen krocka med matlagningskursen.

– Då fick jag lite dåligt samvete så jag ringde upp Thomas på Live Nation och frågade om jag kunde ta med de asylsökande till spelningen. Thomas mejlade U2 och kollade om det var okej, det tog bara en kvart innan de sa ja. Tydligen tyckte Bono att det var skitkul att vi tog med dem till konserten.

”Tårarna rullade på henne”

U2 har under sin pågående turné anammat hashtaggen #refugeeswelcome. Under spelningen i tisdags visade de bilder från kriget som drabbat Syrien, däribland staden Kobane. Något som påverkade några av de asylsökande starkt.

– Fem av de vi tog med kom från Syrien. När U2 visade bilder från kriget blev en av tjejerna väldigt tagen, tårarna rullade på henne. Vi fick ögonkontakt, då satte hon handen över bröstet och skrek ”my hometown”. Det var jävligt starkt och de var väldigt glada efter konserten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN