Unga kämpar om makten i Spanien

Av: Karin Lindblom

Publicerad:

Liberale omslagspojken Albert Rivera, 36, utmanar vänsterpartiet Podemos

1 av 2 | Foto: AFP
Podemos Pablo Iglesias och Podemos ledare i Andalucien Teresa Rodriguez

Fyra spelare slåss om segern i söndagens val i Spanien.

Den konservative premiärministern utmanas av två försvagade vänsteralternativ.

Fri på mitten är dessutom unge Albert Rivera – Spaniens mest gillade politiker just nu.

Pablo Iglesias är bara 37. Han har hästsvans, ostruken skjorta och det goda självförtroende som följer av en uppväxt i en akademisk familj i Madrid.

Hans politiska erfarenhet är ännu ganska begränsad. Ändå hoppas han bli Spaniens näste premiärminister med makt över en av euroländernas största ekonomier.

Men kanske är det redan för sent. Hans progressiva parti Podemos hade vuxit något i de sista mätningarna inför valet men är ännu långt från rekordnoteringarna i januari.

Iglesias utmanas från höger. Albert Rivera, nyss fyllda 36, är just nu Spaniens mest populäre politiker.

Städat alternativ

Rivera ger ett städat intryck. Dessutom har han ett förflutet som framgångsrik simmare och vattenpolospelare; ett stort plus i sporttokiga Spanien. Då hans parti lanserades tvekade han inte att posera naken för en annonskampanj.

Albert Rivera leder liberala Ciudadanos; tidigare ett lokalt pro–spanskt parti i Katalonien. Ciudadanos är den intellektuella högerns nya alternativ. Sedan Spaniens diktator Francisco Franco dog för 40 år sedan har spansk politik dominerats av två politiska partier: socialisterna i PSOE och konservativa Partido popular.

Under socialisten Felipe Gonzales styre på 1980-talet genomfördes flera omfattande reformer. Spanien blev något av en välfärdsstat. Samtidigt blev korruptionen alltmer omfattande.

Gonzales era tog slut med högerledaren Aznars valseger i slutet av 1990–talet. De spanska hjulen började snurra. Överallt byggdes det.

Då spanska pesetas ersattes med euro 1999 strömmade pengar in i landet. De satsades i alla möjliga och omöjliga byggprojekt. Åtskilliga euro hamnade i politikernas fickor.

Som alla bubblor sprack även den spanska byggbubblan till sist. Hela landet tapetserades med se vende casa–skyltar. I norra Madrid står de spektakulära tvillingtornen Puerta de Europa kvar som en påminnelse om de extensiva åren.

Rekordhög arbetslöshet

Efter finanskrisen 2008 var var fjärde spanjor arbetslös. Den 15 maj 2011 marscherade tusentals personer till Puerta del Sol mitt i Madrid. De protesterade mot vräkningar och ekonomiska åtstramningar och fick stöd av demonstranter i flera andra städer.

Bakom 15 maj–rörelsen som pågick under flera dagar stod en grupp som kallade sig Los Indignados (”de indignerade”). Snart hade aktionsgruppen PAH stoppat vräkningar över hela landet och drivit bostadslånebubblan till Europadomstolen. Gruppens ledare Ada Colau är idag borgmästare i Barcelona.

Ur den spretiga gruppen uppstod Podemos. Partiet fick över 20 procent av väljarstödet innan Podemos själva anklagades för korruption. Sedan dess har liberala Ciudadanos vuxit över hela landet.

Nu är utgången i valet är oviss. I de sista opinionsundersökningarna som publicerades för en vecka sedan hade påfallande många väljare ännu inte bestämt sig. Det spanska valsystemet är dessutom komplicerat.

Konservativa PP blir sannolikt fortsatt störst, men sittande premiärministern Mariano Rajoy kan inte räkna med absolut majoritet. Tvingas han söka stöd från liberala Ciudadanos för att bilda regering kan villkoren bli förnedrande. Albert Rivera kan kräva att Rajoy trots segern stiger åt sidan till förmån för sin mer populära vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría.

Vallokalerna är öppna till klockan 20. Se resultatet direkt på spanska valmyndighetens sajt.

Publicerad: