Orkanen Patricia – nu en tropisk storm

avChristoffer Nilsson, Linnea Järkstig, Petter J Larsson

1 av 7

Orkanen Patricia har nått Mexiko.

Ovädret väntades bli den starkaste orkanen någonsin på västra halvklotet, men nu har den nedgraderats till en tropisk storm.

Nu varnas det för livsfarliga översvämningar och jordskred.

– Var på er vakt, säger president Enrique Peña Nieto i ett uttalande.

Tipsa | Aftonbladet

Orkanen Patricia drog in över den mexikanska västkusten vid 01, svensk tid.

Under fredagen hade den vuxit sig till nivå fem – på den femgradiga orkanskalan.

De som befinner sig i Mexiko förberedde sig på att möta den värsta storm som någonsin uppmätts på det västra halvklotet, men det har gått bra.

– Orkanen Patricia har nått den mexikanska kusten. Gå inte ut. Håll er i säkerhet och följ myndigheternas instruktioner. Jag vakar över er, säger president Enrique Peña Nieto i ett uttalande på Twitter.

Förlorar styrka

När orkanen träffade land hade den minskat något i styrka men var alltjämt en kategori fem-orkan med vindar på 85 meter per sekund. Men sedan 05-tiden har den nedgraderats i olika omgångar och vid 11-tiden, svensk tid, nedgraderades orkanen till en kategori ett-orkan. Alltså en tropisk storm.

Enligt mexikanska myndigheter finns än så länge inga rapporter om dödsfall eller större skador i samband med orkanen.

– De första rapporterna bekräftar att skadan har varit mindre än vad som förväntas av en orkan i den här storleken, säger president Enrique Peña Nieto i ett uttalande.

Han tillade att alla fortfarande "måste vara på sin vakt" och varnade för det hårda regnet som väntas under dagen. Myndigheter varnar för dödliga översvämningar och jordskred.

Många evakueras

Orkanen har fört med sig regn och stormvindar över landet och nu varnar USA:s nationella orkan centrum för att det kan leda till livsfarliga översvämningar och jordskred, skriver BBC.

Under natten, svensk tid, rörde sig Patricia rakt mot staden Manzanillo och semesterorten Puerto Vallarta på västkusten, där en orkanvarning utfärdats och flygplatserna har stängts. I Puerto Vallarta har lokala företag tejpat och satt plankor för fönstren och i flera stater har skolor haft stängt under fredagen. Över 3 000 soldater och 800 poliser har förflyttats till områdena i farozonen. Och bara från staten Jalisco har över 10 000 turister evakuerats, skriver LA Times. Enligt mexikanska myndigheter så kan folket förvänta sig att vara utan el i 24 timmar – och större delen av staten Nayarit har redan stängt av sin ström. Under fredagen meddelade Barack Obama att landet är redo att hjälpa Mexiko vid behov.

”Våra tankar är med det mexikanska folket när de gör sig redo för orkanen Patricia. USAID (en amerikansk myndighet för internationell hjälp) har katastrofexperter på plats som är redo att hjälpa till”, twittrar den amerikanske presidenten.

Mexikansk räddningspersonal har förberett skydd och varnar folk i staterna Colima, Jalisco, Nayarit och Michoacan för att göra sig redo för tropiska regnskurar. Enligt USA:s nationella orkancenter NHC kan man vänta sig mellan 20 och 50 centimeters regn när ovädret drar in över Mexiko.

– Dessa regn skulle kunna producera livshotande översvämningar och jordskred, säger väderorganet, enligt CNN.

Svenskar ombeds registrera sig

Omkring 400 000 personer bor i de mest utsatta områdena, enligt Mexikos nationella katastroforgan. Regeringen meddelar att man har skyddsrum redo med plats för 259 000 personer.

Enligt Utrikesdepartementet bor omkring tusen svenskar i Mexiko, men de flesta bor i huvudstaden Mexico City och endast ett tiotal ska vara baserade i riskområdet.

– Sedan tillkommer väl ett mindre antal turister också, säger Veronica Nordlund på UD Press.

– Vår uppmaning till svenskar som befinner sig i eller i närheten av områdena i riskzonen är att noga följa instruktionerna från de lokala myndigheterna.

Sveriges ambassad i Mexico City uppmanar även svenskar att registrera sig på svensklistan. Vid 01.30 natten mot lördag kunde UD inte uppge hur många som hunnit registrera sig.

Jämför med dödliga Haiyan

Clare Nullis, den Meteorologiska världsorganisationens (WHO) talesperson, jämför Patricia med tyfonen Haiyan.

– Den är väldigt, väldigt, väldigt stark. Den går att jämföra med tyfonen Haiyan som slog emot Filippinerna med så förödande påföljder för några år sedan, säger hon enligt Reuters.

Haiyan dödade över 6 300 personer och ödelade i stort sett allt i sin väg när den gick till angrepp mot de filippinska öarna den 8 november 2013. Tyfonen mätte som mest vindar på 315 km/h och förstörde omkring 90 procent av staden Tacloban.

Astronauten Scott Kelly följer stormen från Internationella rymdstationen, ISS och tweetade ut bilden nedan i natt