Fler ensamkommande barn till Sverige i år än till hela EU 2014

avJoachim Kerpner

NYHETER

Migrationsverket räknar med 30 000 ensamkommande barn i år – 7 000 fler än som sökte asyl i hela EU förra året.

Majoriteten kommer från Afghanistan:

– Det måste skapas en framtid för ungdomar och barn i Afghanistan. Det finns inget slut på detta annars, säger Björn Lindh på Svenska Afghanistankommittén.

Migrationsverket höjer prognosen för antalet ensamkommande asylsökande barn som kommer till Sverige i år från 12 000 till 30 000, avslöjade SVT i går. Förra året sökte 23 160 ensamkommande barn asyl i EU:s 28 länder.

– Det har kommit 20 000 till Sverige redan. Det är inte osannolikt att det är 30 000 vid årets slut, men om det slutar där är omöjligt att säga i nuläget. Just nu kommer 300-400 barn om dagen, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till Aftonbladet.

Huvuddelen kommer från Afghanistan. Av de 20 264 ensamkommande barn som kommit till Sverige hittills i år är 11 382 från Afghanistan. Näst största grupp är ensamkommande från Syrien, 2 597 barn.

En viktig orsak till Afghanistans topplacering är den osäkra situationen i landet, där 70 procent av invånarna är under 25 år:

– Efter många år av krig och misär finns det en tilltagande desperation över att saker och ting inte blir bättre, säger Björn Lindh, informationsansvarig i Kabul för Svenska Afghanistankommittén, och fortsätter:

– I Pakistan och Iran, där det finns många afghaner, börjar myndigheterna dessutom klämma åt. Då ger de sig av någon annanstans. Familjernas strategi är att ge pojkarna en framtid, så att de kan försörja sin familj och släkt.

Vad tänker du om att så många afghanska ensamkommande barn söker sig till Sverige?

– Det här kommer bara att fortsätta, om inte världssamfundet ser till att barn och ungdomar i Afghanistan får en bättre framtid.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson förklarar varför så många ensamkommande barn söker sig hit:

– Sverige har ett väldigt gott rykte. Vi har ett fantastiskt mottagande, i jämförelse med övriga EU-länder står vi oss bra. Om man tvingas bryta upp gör man ett rationellt val, "var får jag det bäst framöver".

Under 2014 sökte 23 160 ensamkommande barn asyl i EU:s 28 medlemsländer. Tre av tio sökte asyl i Sverige, 7 050 barn.

Än så länge finns inga prognoser från EU:s statistikmyndighet Eurostat hur många ensamkommande barn som kommer att söka asyl i hela EU under 2015. Men Fredrik Bengtsson på Migrationsverket säger:

– Jag har inte sett några siffror för övriga EU, men jag vet att antalet har ökat väldigt mycket i EU också.

ARTIKELN HANDLAR OM