Alanya

Våldsamma oroligheter i Alanya

Av: 

Christoffer Nilsson

Anton Kasurinen

Per Kudo

Sara Kvarnström

NYHETER

"Vi vågar inte gå ut"

En demonstration i turistparadiset Alanya, Turkiet, urartade på söndagseftermiddagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska butiker i hamnen i centrala Alanya ha vandaliserats och polisen tagit till tårgas för att lugna ner situationen.

Nio demonstranter och en polis har skadats, enligt lokala medier.

– Vi avråder våra kunder från att ta sig till centrum, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på Fritidsresor.

Sent på söndagskvällen pågick kravallerna fortfarande.

Tipsa | Aftonbladet

Jennifer Ljungstedt Forse har bott i Alanya och varit med om att det demonstrerats förr, men inte att det urartat på det här sättet.

– Det var ett tåg fullt med folk som skriker på turkiska att de ska utrota kurderna, säger Jennifer som befinner sig i staden, på semester med en vän.

Hon berättar att oroligheterna började nere hamnen i Alanya stad.

– Mitt bland alla discon och alla shoppar. Där alla är, säger Jennifer.

Sammandrabbningar mellan nationalister och kurder

Hon befann sig i en kompis lägenhet när demonstrationerna urartade. Demonstranterna började kasta saker och polisen använde tårgas säger Jennifer, som har en vän som kom emellan och blev skadad.

– De förstörde hela hamnen. Vi såg folk som burit skadade, det var massa glas som krossades och de kastade saker. Nu är hela staden nedsläckt och stängd, säger Jennifer.

Den vänsterinriktade turkiska tidningen Birgün rapporterar att tio personer skadades. Yeni Alanya skriver att kravallerna fortfarande pågick sent under söndagskvällen samt att nio av de skadade är demonstranter och att en är polis.

Enligt Birgün uppstod kravallerna när turkiska nationalister dök upp utanför det pro-kurdiska partiet HDP:s partilokal i Alanya. De viftade med turkiska flaggor och sedan attackerades kurdiska arbetsplatslokaler och verkstäder i staden. Sympatisörer från båda sidor började sedan kasta sten mot varandra. Polisen ingrep först inte när nationalisterna tog till våld, men sedan anvädne polisen vattenkanoner och tårgas för att skilja grupperna åt, skriver Birgün.

– Läget var ganska våldsamt. Det var väldigt mycket säkerhetspoliser och vanliga poliser där. Jag tror att det var 700-800 demonstranter, säger Armin Mosshefi som var i centrala Alanya.

Våldet ökar i Turkiet

Sedan slutet av juli har det skett allt fler våldsamma sammandrabbningar mellan det terrorstämplade kurdiska arbetarpartiet PKK och turkiska styrkor. Bara det senaste dygnet har sju turkiska soldater dödats i stridigheter. Sedan juli har minst 39 turkiska soldater dödats, enligt TT.

Den 20 juli dog 32 personer och ett hundratal skadades i ett självmordsattentat i den turkiska staden Suruc. Enligt turkiska myndigheter låg terrorsekten IS troligen bakom dådet. Den 24 juli svarade Turkiet med flygattacker både mot PKK-läger och mot Islamiska Statens trupper i norra Irak.

Sedan dess har våldet ökat mellan PKK och Turkiet, med flera sprängdåd och våldsamma sammandrabbningar som följd.

Svenska utrikesdepartementet, UD, skriver på sin hemsida att risken för terrorattentat har ökat den senaste tiden. Svenskar som befinner sig i landet rekommenderas att följa händelseutvecklingen noggrannt. UD avråder från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien.

Kommer inte till hotellet

Jennifer var i en kompis lägenhet när oroligheterna började och har inte vågat sig tillbaka till hotellet, trots att demonstrationståget har skingrats.

– Vi är skärrade. Vi får se om vi kommer ut ikväll annars får vi sova här. Det känns för farligt att gå ut, säger Jennifer.

Resebolaget Fritidsresor har skickat sms till sina resenärer i Alanya. I meddelandet avråds resenärerna från att ta sig till det centrala hamnområdet.

– Vi avråder våra kunder från att ta sig till centrum, säger Mathias Bergendahl på Fritidsresor.

Också resebolaget Ving uppmanar sina resenärer att undvika hamnområdet.

– Det har varit demonstrationer i Alanya och en del oroligheter i samband med det. En del butiker och restauranger stängde. Vi har skickat sms till våra kunde att de bör undvika hamnen, säger Magdalena Öhrn, presskontakt på Ving.

Ving har 1708 resenärer på plats i Alanya för tillfället.

"Upprörd stämning"

Jennifer Ljungstedt Forse säger att stämningen fortfarande är orolig i Alanya, vid 21.00-tiden.

– Även om de släckt ner så är det mycket springande på stan. Det känns som en upprörd stämning och alla turister är borta. Vi har sett folk som burit skadade på axeln, men inte hört något mer, säger hon.

Turkiska medier rapporterar vid 22.45-tiden svensk tid att 200 nationalister samlats utanför pro-kurdiska HDP:s partilokal och ropar hotfulla slagord. Innanför hade 40 personer stängt in sig. Polisen ska ha kastat tårgas för att skingra nationalisterna.

Ismail Işli, vice ordförande för HDP i Alanya, var en av de sista som med hjälp av polisen kunde ta sig ut partilokalen. Då hade fönsterrutorna i lokalen slagits sönder. Han säger till Aftonbladet att lokalen inte går att använda längre.

– Vi var bara 60-70 personer inne i partilokalen, men utanför var de flera hundra. Först lyckade polisen hålla tillbaka dem men de kom tillbaka, fler och fler. Vi var rädda för att de skulle bränna ned partilokalen, säger Ismail Işli till Aftonbladet.

UD känner till händelserna.

– Vi följer läget på platsen. Enligt uppgifter ska läget nu vara återställt, säger Charlotte Lundqvist, presskommunikatör på UD.

ANNONS

Nu kan du fynda jackor, klänningar och allt för din basgarderob till REA-priser!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Alanya

ÄMNEN I ARTIKELN

Alanya

Turkiet