Nyheter

Applåder på möte om flyktingbostäder

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

På flera håll i Sverige har det varit upprörda känslor i samband med öppna möten om flyktingmottagande. Men i stadsdelen Tuve i Göteborg verkar invånarna ha valt en annan väg.

– Det är många här i Tuve som gått ut redan innan och pratat om att visa respekt för varandra, säger Sükran Dogan, som startat initiativet ”Tillsammans i Tuve”, till Aftonbladet.

När tjänstemännen från kommunen träffat medborgare från stadsdelen Tuve i Göteborg om kommande flyktingbostäder fick de applåder, enligt Göteborgs-Posten.

Tuve, som ligger på norra Hisingen, verkar ha tagit en annan väg jämfört med på många andra håll i landet där stämningen varit laddad på liknande möten.

– Det var intressant att lyssna på den information vi fick. Det var inte så laddat som jag hade befarat. Vad jag förstått så verkar det varit rätt tuffa tag på andra liknande möten och så uppfattade jag inte att det var hos oss. Det är jag glad över, säger Sükran Dogan, 34, till Aftonbladet.

”Hitta tillbaka till gemenskap och glädje”

Hon startade för en tid sedan upp Facebookgruppen ”Tillsammans i Tuve” som ska vara en positiv kraft. Anledningen var att hon tyckt att något förändrats i samhället.

– Det har spridits en stor oro bland oss Tuvebor. Vi hoppas genom vår grupp att vi ska hitta tillbaka till vår gamla gemenskap och glädje.

Sükran var själv lite förvånad över att kommunens tjänstemän fick applåder efter att mötet avslutats.

– Det känns som att det beror på att alla som skötte informationsbiten gjorde det väldigt bra. De redovisade den information de hade. Det är ingen lätt uppgift, men de fick oss dessutom att lyssna så jag tycker att de förtjänade sin applåd.

Ska laga mat från olika kulturer

Sükrans och många andras uppmaning inför mötet verkar också ha gett effekt.

– Det är många här i Tuve som gått ut redan innan och pratat om att visa respekt för varandra, oavsett vad man tycker och tänker. Det la nog en bra grund till mötet, säger hon.

Framöver har ”Tillsammans i Tuve” flera inplanerade aktiviteter och tanken är att alla invånare, inklusive de nyanlända som ännu inte kommit till stadsdelen, ska vara involverade. På Tuvedagen den 4 juni ska Sükran och många andra laga mat från olika kulturer som en del av detta.

– Vi önskar att den goda kraften skall bekämpa rädslan, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: