Systembolaget bryter mot egna regler

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT
NYHETER

Systembolaget kräver att vinodlingarna de samarbetar med ska ha bra arbetsvillkor och respektera mänskliga rättigheter.

Nu kan SVT:s tv-program Uppdrag Granskning visa att bolaget inte följer sina egna regler.

I hela kedjan ska mänskliga rättigheter respekteras och acceptabla arbetsvillkor råda, står det i Systembolagets policy.

Men när Uppdrag Granskning besöker ett flertal vingårdar i Sydafrika kan de visa på allvarliga missförhållanden.

Arbetarna på vingårdar har olagligt låg lön och en arbetstid på över 12 timmar per dag. På andra gårdar har arbetare avskedats sedan de gått med i facket. Bekämpningsmedel som länge har varit förbjudna i Skandinavien används och trots att skyddsutrustning är lagstadgad saknar arbetarna skydd som ansiktsmask och stövlar.

Slavlika villkor

Trevor Christians, generalsekreterare för fackförbundet CSAAWU, säger att Systembolaget och de andra nordiska uppköparna är väl medvetna om hur leverantörerna bryter mot både lagar och etiska riktlinjer.

– De vill inte att ni ska se lögnen. Ni kommer se folk som ser ut som slavar, säger han till Uppdrag Granskning.

Systembolaget har själva gjort inspektioner på en av vingårdarna som förekommer i Uppdrag Gransknings reportage. Så sent som i mars i år var högsta ledningen på plats och besöket infriade uppenbarligen förväntningarna.

Ogrundade anklagelser

På Systembolagets hyllor finns en rad olika viner från Robertson Winery, en av Sydafrikas största vinexportörer. Redan 2013 fick Systembolaget uppgifter om att något inte står rätt till på en av vingårdarna.

Geoff Harvey, exportchef för Robertson Winery vägrar att ställa upp på en bandad intervju. I ett möte med Uppdrag Gransknings reportrar hävdar han att anklagelserna saknar grund. När reportern frågar om han kan säga det i kameran svara Harvey:

– Nej, jag vill inte skaka din smutsiga hand. Du är en vidrig skithög.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM