Raoul Wallenberg begärs dödförklarad

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
Skatteverket.
Skatteverket.

Tidigare diplomaten Raoul Wallenberg begärs dödförklarad av sin gode man.

Det framgår av en kungörelse som kommit in till Skatteverket som publicerats på tisdagen i DN och SvD.

Raoul Wallenberg.

Raoul Wallenbergs död är fortfarande ett mysterium – den svenske diplomaten har varit försvunnen sedan slutet av andra världskriget.

Nu begärs han officiellt dödförklarad av sin gode man som sänt en formell begäran till Skatteverket.

Räddade judar under förintelsen

Raoul Wallenberg, som i år skulle ha fyllt 104 år, är känd och hyllad för att ha räddat tiotusentals judar i det nazistockuperade Ungern under Förintelsen.

Den 17 januari 1945 greps Wallenberg av sovjetiska myndigheter, misstänkt för spionage. Därefter försvann diplomaten och har i år varit borta i 71 år. Han rapporterades död av Sovjetunionen 1947, en uppgift som många tvivlat på, och nu begär alltså Wallenbergs gode man honom dödförklarad.

”Troligt med dödförklaring”

Skatteverket har inte gjort någon egen utredning i ärendet men skattedirektören Pia Gustafson säger att uppgifterna som framkommit från en svensk-rysk arbetsgrupp är tillräckliga. Uppgifterna kom till Skatteverket den 20 november 2015.

– Det troliga är att det blir ett beslut om dödförklaring, säger hon till Aftonbladet.

Beslutet tas under ett nämndsammanträde i oktober eller november där hon är ordförande och fyra andra medlemmar ingår.

FAKTA/dödförklaring

Enligt svensk lag kan anhöriga till en person som försvunnit, och kan befaras vara död, ansöka om att får dödförklara den saknade. Om Skatteverket bedömer att personen kan vara avliden, så publiceras ett meddelande, en så kallad kungörelse, exempelvis i lokaltidning. I kungörelsen uppmanas den försvunne att anmäla sig hos Skatteverket senast ett visst datum, i Raoul Wallenbergs fall den 14 oktober i år. Därefter dödförklaras personen om inget framkommer som tyder på att personen lever.

Källor: Skatteverket samt Lag (2005:130) om dödförklaring

Publicerad: