Sveriges kanditatur till FN:s säkerhetsråd

Sverige invalt i FN:s säkerhetsråd

Av: 

Anna Andersson

Staffan Dickson

Katarina Andersson

NYHETER

Aftonbladet rapporterar direkt

NEW YORK/STOCKHOLM. Sverige har tagit en plats i FN:s säkerhetsråd.

När resultatet tillkännagavs gratulerades utrikesminister Margot Wallström av en lång rad delegater i FN:s generalförsamling.

– Jag är lycklig och stolt och jag vill tacka alla länder som röstat på oss, säger hon.

Vid 18-tiden svensk tid stod det klart att Sverige röstats in bland de 15 medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd.

Omröstningen var sluten och för att bli vald krävdes stöd från två tredjedelar av dem som röstade. Två röster var nedlagda varför 191 röster avgjorde den första omröstningen för gruppen "Västeuropeiska och andra stater" där Sverige konkurrerade med Italien och Nederländerna om två platser.

Det krävdes 128 röster och Sverige fick 134, väl över de två tredjedelars majoritet som krävdes. Nederländerna fick 125 röster och Italien 113 i den första rundan. Efter flera omröstningar utan vinnare valde Italien och Nederländerna till slut att dela på den andra platsen i säkerhetsrådet.

”Kvinnor, fred och säkerhet”

Sverige fick långa applåder i generalförsamlingen när resultatet tillkännagavs. Utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadören Olof Skoog kramade om varandra.

– Sverige är tillbaka i världen och FN, det här är en bragdseger, ingen trodde att det här skulle vara möjligt – inröstade i första omgången, säger Margot Wallström under en pressträff efter omröstningen.

– Vi kommer nu att göra det vi lovat att göra. Vi kommer att jobba med kvinnor, fred och säkerhet. Vi lovar att vara transparenta och prata med länder, i stället för om dem.

Hur firar du i kväll?

– Oj, det har jag inte hunnit tänka på än. En sak i taget, säger Margot Wallström och ler brett.

Sveriges representant i säkerhetsrådet blir Olof Skoog. Han är lättad och glad över dagens röstresultat, men säger att han hade vinsten på känn.

– Det känns fantastiskt, Sverige sitter ju inte i säkerhetsrådet speciellt ofta, runt vart 20:e år, så jag är överlycklig, säger han.

I en chatt på Aftonbladets sajt undrar många läsare varför just Kina, USA, Storbritannien, Frankrike och Ryssland är de permanenta staterna i säkerhetsrådet. Diskussioner om att utöka säkerhetsrådet är dock på gång.

– Men jag är inte säker på att det blir bättre, då blir det fler stater i rådet med veto och svårare att få igenom beslut, säger Olof Skoog.

Kritik mot kampanjen

Regeringen har ända sedan sin regeringsförklaring efter valet 2014 arbetat för en plats i säkerhetsrådet. Kampanjen har mött kritik, dels för kostnaden – 22 miljoner kronor redovisade regeringen i april – och dels för tonen. När regeringen lanserade EU-landet Sveriges kandidatur som ”en oberoende röst i världen” var det många som reagerade och den parollen drogs tillbaka.

Utrikesminister Margot Wallström har varit på plats i New York sen förra veckan, och kampanjat in i det sista – bland annat genom att bjuda på traditionellt, svenskt midsommarfirande.

– Men mest har jag suttit i ett kalt rum i FN-byggnaden och haft möten med delegater, för att berätta om vad Sverige kan bidra med till säkerhetsrådet, sa Wallström vid en pressträff i söndags.

Sverige inleder sitt tvååriga medlemskap den 1 januari 2017 med att direkt bli ordförande för säkerhetsrådet. Samtidigt ska FN få en ny generalsekreterare efter avgående Ban Ki-moon.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sveriges kanditatur till FN:s säkerhetsråd

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges kanditatur till FN:s säkerhetsråd

Margot Wallström

FN, Förenta nationerna