Syrien

16-åring vägrade vara med på fredagsbönen – mördades av IS

Av: 

Linnea Järkstig

Terrorsekten Islamiska staten.
Terrorsekten Islamiska staten.

NYHETER

Tonårspojken halshögs av IS mitt på torget – inför publik.

Orsaken: han missade fredagsbönen.

– Man poängterade att om någon annan skulle missa en bön, skulle ödet bli detsamma, säger ett vittne till en kurdisk nyhetskanal.

En 16-årig pojke halshöggs på lördagen av terroristorganisationen Islamiska staten – eftersom han missade att vara med på fredagsbönen, skriver The Jerusalem Post.

Pojken avrättades i den syriska staden Jarābulus, i Aleppoprovinsen, bara 24 timmar efter att han utfört ”brottet”.

Vittnen beskriver hur han drogs ut till ett fullpackat torg och halshöggs framför en stor skara människor som samlats för att titta på avrättningen. Samtidigt varnades andra för att inte missa bönestunderna.

– Före avrättningen läste en representant från deras shariadomstol hela domen i en mikrofon. Man poängterade också att om någon annan skulle missa en bön, så skulle de möta samma öde, säger Nasa Taljabini, bosatt i staden, till den kurdiska nyhetskanalen ARA News.

Misstänktes för kätteri

Det var för ungefär en vecka sedan som pojken greps av IS hemliga polis efter att de upptäckt att han gömde sig i sina släktingars hus i närheten av den turkisk-syriska gränsen istället för att vara med på bönestunden.

– Pojken misstänktes för kätteri, den allvarligaste anklagelsen i IS rättssystem, säger Nasar Taljabini.

Enligt Taljabini fick tonårspojken ”en kort rättegång som varade i några minuter” innan han avrättades på torget. Fredagsbönen hålls i moskén varje vecka och finns för att befolkningen i samhället ska samlas för gudtjänst.

Flicka sköt fem kvinnor

Is tog över staden Jarābulus 2014, när terroristorganisationen erövrat stora delar av norra Syrien inklusive områden som gränsar till den turkiska gränsen och floden Eufrat.

Den fruktansvärda handlingen inträffade bara dagar efter att IS-militanta tvingat en 12-årig flicka att skjuta fem kvinnor till döds. Avrättningen ska vara den första som hållits av en flicka inom IS och den inträffade i Nineveprovinsen, i norra Irak, på onsdagen. Bland de döda var det en kvinnlig läkare som hade vägrat att behandla IS-militanta som skadats i ett flyganfall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till terrorvälde
Publisert:

LÄS VIDARE

Flydde från IS terror – nu slår de tillbaka

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien