Här är Reinfeldts nya brandtal om flyktingar

”Öppna era hjärtan”, sa Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal 2014.

Sedan dess har tongångarna hårdnat – men förre statsministern håller fast vid sin övertygelse.

– Det är verklig utsatthet att fly utan att veta om man ens överlever, säger han i ett nytt brandtal.

I måndags talade Fredrik Reinfeldt vid Postkodslotteriets årliga tillställning för förmånstagare. Och i talet passar den förre partiledaren och statsministern på att göra ett nytt inlägg i flyktingdebatten.

– Ni hade gjort exakt samma sak. När man flyr utmed vägarna och barnen frågar pappa, vart är vi på väg, vad ska ni svara? Jo ni ska svara att någonstans i denna värld finns det någon som har öppna ögon som ser människors utsatthet, säger han i talet.

”Är ingen kollaps”

Reinfeldt kritiserade dessutom dem som använder ordet ”kollaps” för att beskriva Sveriges flyktingmottagande.

– Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och Afghanistan? Vi måste vara försiktiga med våra ord. Annars förstår vi inte den utsatthet som finns i vår tid, säger han.

Lade upp det på Facebook

Talet filmades av Robert Hårdh, chef för organisationen Civil Righs Defenders, som gillade budskapet så mycket att han lade upp en bit av talet på sin Facebook-sida.

– Det är en väldigt kärnfull del som fokuserar på människors utsatthet. Det finns en brist på ledarskap och jag tycker att krisen i för hög grad blivit fokuserad på det felaktiga påståendet att vi som ett av världens rikaste länder inte har kapacitet, säger han.

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert: