”Förtidspension” möjlig från 19 år

Publicerad:
Uppdaterad:
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Foto: LOTTE FERNVALL
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Regeringen vill förändra reglerna för unga långtidssjukskrivna och sänka åldersgränsen för när så kallad hel sjukersättning kan beviljas från 30 till 19 år

Förslaget, som skickas på remiss på måndag, gäller bara hel ersättning och ”när personen sannolikt aldrig någonsin kommer att kunna arbeta till någon del”, skriver Dagens Nyheter.

– Det här handlar också om att frigöra resurser för att ännu mer kunna fokusera på dem där det finns en potential kvar för att de ska kunna ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till DN.

”Varit nästan förnedrande”

Hel sjukersättning hette tidigare förtidspension. I dag får unga med varaktigt nedsatt arbetsförmåga en så kallad aktivitetsersättning som betalas ut till och med 29 års ålder. Ersättningen innebär återkommande kontrollstationer. Men för många med grava hinder kan man utesluta att de kommer att kunna arbeta, enligt Strandhäll.

– Det har varit nästan förnedrande. Det är bara ett slöseri med administration. Därför har vi sagt att i de fallen ska man när man är 19 år kunna beviljas sjukersättning direkt.

Dessutom ska långtidssjukskrivna unga kunna få behålla ersättningen när de börjar studera.

De förändrade reglerna är tänkta att träda i kraft i februari nästa år.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN