Svenska Cecilia: ”Folk bara sprang”

1 av 13
NYHETER

Svenska Cecilia Kindstrand satt på tunnelbanan när det exploderade på en station i närheten.

Då stannade tåget och ”folk utanför bara sprang”.

– Det är jätteobehagligt att de spränger här. Helt ofattbart, säger hon.

Foto: Cecilia Kindstrand

Först exploderar det på Bryssels flygplats Zaventem och bara en stund senare exploderar det på tunnelbanestationen Maelbeek. Alla tåg står nu stilla och alla uppmanas att ”stanna där de är” av Belgiens kriscenter.

Svenska Cecilia Kindstrand skulle åka till flygplatsen för att ta sig vidare till Österrike. Men på stationen Schuman tog det stopp – tåget tvingades stoppa på grund av explosionerna.

– När jag skulle kliva av såg jag jättemånga brandbilar, polisbilar och folk som sprang därifrån, säger hon.

Hon trodde direkt att det hade något med explosionerna på flygplatsen att göra.

Folk skrek ”kliv in igen”

Folk flydde i panik efter att det exploderat i tunnelbanestationen bredvid. Cecilia Kindstrand var precis påväg att kliva av när folk varnade henne.

– Folk skrek ”kliv in igen” så jag vände om och gick tillbaka. Då stängdes dörrarna och vi åkte vidare.

– Tågpersonalen sa att de blivit uppmanade av polisen att åka tillbaka. Folk var mycket sammanbitna, ingen sa någonting utan alla var sammanbitna, säger hon.

Försöker ta sig hem

Tåget åkte tillbaka till Mermode och där fick hon kliva av. När Aftonbladet pratar med henne i telefon hörs sirener i bakgrunden.

– Det är ofattbart. Det är väldigt många människor som reser in och ut från den här staden. De har haft otroligt hög säkerhet hela hösten, men ändå händer det här.

Nu vill Cecilia Kindstrand inget annat än att försöka ta sig hem.

– Det är klart att man är skärrad. Det är jätteobehagligt att människor spränger här, men samtidigt måste jag hålla huvudet kallt och försöka ta mig hem. Det är mitt mål för dagen, att försöka ta mig hem, säger hon.

Såg flera bäras ut på bår

Även svenske Martin Källstrand, som jobbar i Europaparlamentet, var i närheten av Maelbeek. Han var på väg till jobbet när han hörde att det exploderat och eftersom han var i området tog han sig till tunnelbanestationen.

– Det luktade jättemycket rök och den låg längs gatorna utanför. Det luktade som brända bildäck, säger han.

Då såg han ett tiotal personer tas ut på bårar, men enligt honom var de omöjligt att se ”om de var döda eller skadade”. Samtidigt sprang folk en massa folk från platsen och ambulans och polis kom i full fart med sirenerna påslagna.

– Folk grät och sprang därifrån, de var i chock. Det kändes som att ingen riktigt visste var de skulle och alla försökte få tag på anhöriga men mobilnätet var helt överbelastat, säger han.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ARTIKELN HANDLAR OM