Trump: ”Jag älskar Israel”

Uppdaterad 2016-03-22 | Publicerad 2016-03-21

Donald Trump höll under måndagskvällen ett tal i Washington om Israel-Palestina-konflikten. Han uttryckte klart och tydligt sitt stöd för den judiska staten.

– Jag älskar folket i Israel. Jag älskar Israel, sa Trump och nämnde därefter att hans dotter väntar ”ett judiskt barn”.

Även hans republikanska motståndare John Kasich och Ted Cruz talade under kvällen inför den inflytelserika församlingen.

Den republikanska frontkandidaten Donald Trump talade på måndagskvällen under en konferens om Israel-Palestina-konflikten i Verizon Center i Washington. Det ovanliga framträdandet beskrivs som ett viktigt sådant i försök att få det skeptiska republikanska etablissemangets gillande.

På plats fanns även flera medlemmar från den judiska pro-israeliska lobbygruppen American Israel Public Affairs Committee.

Trump kritiserade FN: ”Ingen vän” av demokrati

Trump, som vanligtvis talar både vitt, brett och utan annat än nerklottrade anteckningar i punktform, talade under kvällen utifrån förberett manus.

– Vi måste respektera att Israel är en judisk stat och att det alltid kommer att förbli det, sa han och möttes av applåder.

Och förutom upprepade applåder möttes han stundtals av stående ovationer.

Han sa också att det inte är upp till FN att hitta en lösning på den seglivade Israel-Palestina-konfliken.

– Det är parterna som måste förhandla fram en lösning själva. De har inget val. De måste göra det själva, annars kommer det aldrig hålla. USA kan vara till hjälp för att underlätta förhandlingarna, men ingen borde säga till Israel att den måste lyda några överenskommelser som andra nått tusentals mil bort som egentligen inte vet vad som händer Israel eller någonting i området. Det är så orimligt att vi inte kommer låta det hända.

FN beskrev han under anförandet som ”ingen vän” av demokrati, frihet USA eller Israel, skriver nyhetsbyrån AP.

Trump nämnde också Iran, som han sa sig ha ”studerat Iran-avtalet i särklass större utsträckning än någon annan”.

– Problemet här är fundamentalt. Vi har belönat världens ledande sponsor för terrorism med 150 miljarder dollar, och vi har fått absolut ingenting i gengäld.

Republikanska rivalerna

Efter Donald Trump hållit sitt tal intog ärkerivalen Ted Cruz talarstolen.

– Palestina har inte existerat sedan 1948, inledde Cruz sitt tal och möttes även han av applåder.

Uttalandet kan ses som en anmärkning på Trumps anförande som innehöll minst tre referenser till ”Palestina” och uttalande om att båda måste kompromissa för att man ska kunna nå en fredlig lösning, skriver AP.

– Israel är en liberal demokrati som delar våra värderingar, slog han senare fast.

Tidigare under kvällen höll även Ohio-guvenören John Kasich tal. Han betonade då att hans erfarenhet talar för att han borde bli presidentkandidat, och passade även på att dra iväg några subtila skott mot Trump.

– Jag behöver inte arbetsträning, sa Kasich och menade att han redan känner till de faror som USA och dessa allierade står inför.

Han betonade också hans ”fasta och orubbliga” stöd för den judiska staten och lovade att arbeta för att utrota intolerans, rasism och antisemitism, skriver AP.