10 miljoner läggs på bostadsförmedling till nyanlända

Foto: Johan Nilsson/TT
Bostäder för nyanlända är ett stort problem som regeringen hoppas lösa med sin nya satsning.

avNathalie Mark

NYHETER

Under det senaste året har engagemanget för att hjälpa nyanlända varit stort. Nu satsar regeringen 10 miljoner extra på att få fler privatpersoner att hyra ut sina bostäder till nyanlända.

– Det är viktigt att ta tillvara på det engagemang som finns, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) till Aftonbladet.

Foto: Maja Suslin/TT
Mehmet Kaplan (Mp)

För att underlätta bosättning har Länsstyrelserna redan tidigare fått 60 miljoner kronor att fördela till landets kommuner. Men nu lägger alltså regeringen till en riktad satsning på 10 miljoner för att hjälpa kommunerna att hitta bostäder för nyanlända.

– En av de utmaningar som kommunerna står inför är att hitta bostäder till de nyanlända. Vi har inte en massa tomma bostäder som står och väntar här – tvärt om har det rådit stor bostadsbrist i flera år. Ett sätt att hitta bostäder till nyanlända är att hjälpa kommunerna att förmedla privatpersoners bostäder, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) till Aftonbladet.

”Hoppas fler kan hyra ut sin bostad”

Enligt en Ipsos-undersökning är tre av tio svenskar villiga att ta emot en nyanländ från Syrien i sitt hem – utan ersättning. Problemet har varit att det är svårt både för privatpersoner och nyanlända att veta vilka bostadsförmedlingar man kan lita på.

– Då kan kommunerna bli en seriös mellanhand som kan öka tryggheten för båda parter. På så vis hoppas vi att än fler kanske kan tänka sig att hyra ut sin bostad, eller delar av den, till nyanlända.

Kommunerna ska själva kunna välja hur de vill arbeta med bostadsförmedlingen. Ett exempel som nämns är arbetet som Falun kommun har gjort. De beviljades 1,2 miljoner kronor för projektet "Öppna ditt hem" där målet var att hitta minst 20 nya boenden hos falubor och skapa ett system för uthyrningen. Mehmet Kaplan kan inte svara på hur många bostäder man hoppas hitta med den nya satsningen eftersom det är upp till varje kommun.

– Olika kommuner står inför olika utmaningar och för oss är det viktiga att de kommuner som har en idé om hur man kan lösa bostadsproblematiken får ett ekonomiskt stöd att genomföra den idén. För en storstadskommun kan det bli en stor verksamhet medan det för en mindre landsbygdskommun kanske bara blir ett par bostäder – men som ändå bidrar till att hjälpa fler människor att komma in i samhället.

”Viktigt ta tillvara på engagemang”

Han tror att satsningen är det incitament som behövs för att människor ska gå från ord till handling.

– Det är viktigt att ta tillvara på det engagemang som finns, så att de människor som vill hjälpa men inte vet hur hittar ett sätt, säger Mehmet Kaplan.

ARTIKELN HANDLAR OM