Misstänkt terrorist gripen på Arlanda

En anhållen för terrorbrott

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

En 25-årig man har gripits misstänkt för brott mot den nya terrorlagen, uppger åklagarmyndigheten.

Han misstänks ha hjälpt till att ordna resa till annat land för brottslig verksamhet – och greps på Arlanda under onsdagen.

I den nya lagen från 1 april har man försökt göra det svårare att hjälpa till vid så kallade terroristresor.

Nu har en man i 25-årsåldern anhållits enligt den nya lagen.

Greps på Arlanda

”En man i 25-årsåldern är anhållen misstänkt för brott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskild allvarlig brottslighet. Misstanken avser resa till annat land för att delta i brottslig verksamhet”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Utredningen har just inletts, i nuläget finns därför inga ytterligare uppgifter att lämna. Mer information kommer att komma efter en eventuell häktningsförhandling, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvanström vid Riksenheten för säkerhetsmål, i pressmeddelandet.

Enligt åklagarens framställan om förordnande av offentlig försvarare greps mannen på Arlanda under onsdagen. Han anhölls sedan klockan 14.01.

Vapenbrott, misshandel och rån

I framställan framgår att förhör är planerade att hållas under torsdagen och ett snabbt beslut önskas av tingsrätten, enligt åklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Mannen är tidigare dömd för grovt vapenbrott. I domen från 2012 framgår att han burit ammunition på sig, som han hävdat kom från en för honom okänd person. I bilen han påträffades i fanns också en laddad pistol och i 25-åringens mobiltelefon fanns bilder där han hanterade vapen.

Mannen är tidigare dömd för bland annat misshandel 2008 och för två rån 2010. I juni 2010 dömdes han till två års fängelse för olaga hot.

Enligt folkbokföringen är mannen bosatt i Södertälje.

Finns kritik

Kritiker av den nya lagen har tidigare hävdat att den är tandlös och att det den ska förbjuda redan tidigare inte varit tillåtet enligt lagen.

– Det kommer inte att lösa alla problem men det kan ha effekt på marginalen, sa terrorexperten Hans Brun till TT i samband med att lagen trädde i kraft.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkt terrorist gripen på Arlanda

Stockholm Arlanda Airport

Brott