Fångade bombman – med förlängningssladd

1 av 10
NYHETER

Polisen sökte efter den misstänkte 22-åringen i två dagar. Man hittade 1,5 kilo sprängämnen i hans lägenhet men han kunde fly.

Tre flyktingar från Syrien lyckades fånga den misstänkte bombmannen och band honom – med en förlängningssladd.

– Trötta men överlyckliga, vi har gripit en terrormisstänkt i går, skriver polisen i tyska Leipzig på Twitter.

I helgen gjorde polisen ett tillslag mot 22-åringens lägenhet i staden Chemnitz i östra Tyskland. Antiterrorpolis hade hårdbevakat hans lägenhet efter att ha fått underrättelseinformation om att mannen planerade ett terrordåd.

De bröt sig in i lägenheten klockan 07.04 i lördags och hittade 1,5 kilo sprängämnen. Men han kunde fly.

Uppgifter tyder på att mannen planerade ett terrorattentat mot flygplatsen i Berlin, rapporterar BBC.

”Ville spränga flygplatsen”

Polisen har försvarat sig med att de inte visste att personen som flydde var den misstänkte bombmannen.

– Han blev tillsagd att stanna men sprang iväg. Polis avfyrade ett varningsskott men kunde inte skjuta mot honom eftersom det var folk runt omkring, säger Joerg Michaelis, delstaten Sachsens polischef.

Istället reste 22-åringen mot Leipzig där han träffade tre syriska flyktingar på tågstationen. Under tiden gick polisen ut med varningsmeddelanden via radio och tv på både arabiska och engelska om att mannen kunde vara farlig.

Polisen slog till mot två ytterligare lägenheter i Chemnitz vilket ledde till ett stort säkerhetspådrag och grep två personer som nu är misstänkta för delaktighet.

Fick flyktingstatus

Den misstänkte mannen, som kommit illegalt till Tyskland i februari 2015 och fått flyktingstatus, pratade med de tre syrierna om att få bo över i deras lägenhet, rapporterar tyska tidningen Bild.

De tre syrierna tog med honom till lägenheten. På söndagen sa 22-åringen att han behövde en ny frisyr och en av syrierna rakade hans huvud. Då råkade en av personerna se ett Facebookinlägg om efterlysningen på mannen och förstod vem de släppt in i sitt hem.

Då övermannade de mannen och band honom bland annat med en förlängningssladd runt fötterna samtidigt som en av de boende satt ett knä i mannens rygg.

22-åringen ska enligt Bild ha erbjudit syrierna upp emot 1 000 euro, som han hade i sin väska tillsammans med en kniv, om de släppte honom. Men det ville de inte ta emot, säger en av syrierna vid namn Mohammed.

– Jag flydde från Syrien över Balkan. Jag är så tacksam mot Tyskland, att landet har tagit emot oss, säger Mohammed.

Hyllar deras insats

Under tiden som han var fastbunden gick Mohammed till polisen – en promenad på två mil. Han visade upp bilder som han tagit med sin telefon på den misstänkte.

Strax efter midnatt kom antiterrorpolis till lägenheten och grep den 22-årige mannen.

Sachsens premiärminister Stanislaw Tillich hyllar de tre syrierna och beskriver dem som ”modiga och ansvarsfulla”. 22-åringen ansågs mycket farlig.

– Det är rimligt att anta att ett bombbälte var nästan klart, eller hade förberetts redan, säger polischefen Joerg Michaelis.

 PLUS:  Kampen mot terrorn

ARTIKELN HANDLAR OM