Därför klipper iranska kvinnor av sitt hår och låtsas vara män

1 av 4 | Foto: ”Jag sålde mitt hår för att stötta cancersjuka. På gatan tänkte jag: 'inget hår, ingen moralpolis'”.
NYHETER

Runt om på nätet sprids bilder på iranska kvinnor utan slöja och med korta frisyrer, skriver Daily Mail. Allt för att protestera mot landets lagar som tvingar alla kvinnor att bära slöja.

Sedan revolutionen 1979 gäller ett slöjtvång för alla kvinnor i Iran. Men för bara några dagar sedan blev en grupp modeller tagna av den iranska moralpolisen för att de laddat upp bilder av sig själva utan slöja på sociala medier.

Klär sig som män för att göra uppror

Efter händelsen har en motreaktion startats och runt om på nätet sprids nu bilder där iranska kvinnor bär manskläder och har klippt av sig håret – allt för att gå emot lagarna och samtidigt undvika att bli upptäckta. Under en av bilderna skriver kvinnan att det enda sättet för henne att gå fritt på Irans gator är att se ut som en man.

Kampanj för att avskaffa lagen

Många av bilderna delas av Facebooksidan My stealthy freedom som den New York-baserade iranska aktivisten Masih Alinejad står bakom. Hon har nu också lanserat en kampanj för att få ett slut på slöjtvånget.

– Vissa tjejer i Iran klär sig hellre i manskläder än att ha på sig den påtvingade slöjan. Så de klipper nu håret för att se ut som killar. Det visar att trots att regeringen arresterar kvinnor som lägger upp bilder på sig själva utan slöja så är kvinnorna i Iran inte rädda och tar sina egna beslut om livet, säger Masih på sidan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran