Inget åtal mot Wallström

Reporter: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Åklagare Alf Johansson lägger ner förundersökningen om misstänkt muta rörande utrikesminister Margot Wallströms bostad.

– Jag anser mig inte kunna bevisa att det finns ett tjänstesamband mellan givare och mottagare, säger han.

Förundersökningen inleddes i januari i samband med Aftonbladets avslöjanden om fackförbundet Kommunal. Wallström berättade själv att hon fått en hyreslägenhet av förbundet under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor skulle bostaden kunna vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Finns inget tjänstesamband

I dag beslutade Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, att lägga ner utredningen.

– Det är uppenbart att hon har tagit emot ett hyreskontrakt och att det är frågan om en förmån. Men det krävs också att hon har fått det för att hon har ett visst uppdrag, att det finns ett tjänstesamband. Det tjänstesambandet kan inte jag visa mellan företrädarna för Kommunal och statsrådet, säger han och fortsätter:

– Jag anser mig inte kunna bevisa att hon fick den på grund av att företrädare för Kommunal skulle ha sett till hennes uppgift som utrikesminister.

Vad skulle det finnas för annan anledning?

– Det enda jag prövar är om det finns ett tjänstesamband. Andra typer av samband kan vara att man är kompisar, släkt eller har andra typer av förhållanden.

Wallström: Bra att det är utrett

Alf Johansson säger  att det har hållits omkring 25 förhör och att man har inhämtat annan dokumentation under utredningens gång. Wallström har däremot inte förhörts.

Även misstankarna mot Kommunals förre kassör Anders Bergström, som tidigare var misstänkt för givande av muta, är nu avskrivna.

– Utredningen handlade om givande av muta och tagande av muta, men nu är hela förundersökningen nerlagd.

Margot Wallström befinner sig på ett toppmöte i Istanbul. I en kommentar skriver hon:

– Jag har tagit emot beskedet om att förundersökningen lagts ner. Det är bra att det här har blivit utrett. Nu ser jag fram emot att fokusera helt och fullt på mitt arbete.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN