Mystiskt utbrott på sjukhus – orsaken okänd

Foto: Näl, Norra Älvsborgs länssjukhus, i Trollhättan.
NYHETER

Flera personer har skadats på Norra Älvsborgs länssjukhus av något okänt på operationsavdelningen.

Nu kopplas experter in för att lösa mysteriet bakom utbrottet. Samtidigt stängs fler avdelningar.

– Vi vet fortfarande inte vad som har hänt, säger Christina Lindgren på Västfastigheter.

Flera personer ur personalen på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan kände under gårdagen stickningar i halsen och andningsvårigheter. Minst 17 personer skadades varav sex av dem fick behandlas på akutmottagningen.

Men problemen blir bara värre. Nu tvingas sjukhuset stänga ytterligare tre operationssalar.

– Man har fortfarande inte hittat någonting. Nu har vi valt att gå upp i förstärkningsläge, det är nästa nivå efter stabsläge, säger Christina Lindgren, områdeschef för drift och service på Västfastigheter.

Kallat på extra förstärkning

Totalt handlar det om åtta operationssalar som inte kan användas eftersom personal fått symptom i anknytning till lokalerna. Senast i går kväll ska ytterligare en person på kvinnokliniken ha drabbats av andningssvårigheter.

Det finns fortfarande inga uppgifter på vad som orsakat utbrottet eller vad som har lett till att personalen drabbats av bland annat andningssvårigheter.

– Man har fortfarande inte hittat någonting, så nu har vi kopplat in en teknisk specialist på inomhuskvalitet och räddningstjänsten.

Just nu arbetar man med mögelprover, fuktprover och för att se om några kemikalier finns i luften.

– Räddningstjänsten ska analysera luften, säger Christina Lindgren.

Prioriterar akuta fall

Det är oklart hur många patienter som drabbas av detta. Niklas Claesson, kommunikationschef på sjukhuset, sa till Aftonbladet i går att planerade operationer kommer att skjutas upp medan man i större utsträckning får prioritera akuta fall.

I utredningen har man tidigare gått igenom operationsrummens ventilationsaggregat, man har bytt ut flera filter i det stora ventilationssystemet och även gått igenom olika gassystem som försörjningen av lustgas, andningsluft och instrumentluft.

Men trots det sprids fortfarande något mystiskt på sjukhuset.

ARTIKELN HANDLAR OM