Öppnad handel med Iran kan ge miljarder

NYHETER

Margot Wallström lyfte mänskliga rättigheter vid ministermöte i dag

Foto: Ministermöte Irans utrikesminister Javad Zarif och hans svenska kollega Margot Wallström på dagens pressträff.

Nu när Iran åter får handla med omvärlden står svenska företag redo.

Men det är viktigt att Iran känner till vad Sverige anser om brott mot mänskliga rättigheter, enligt utrikesminister Margot Wallström.

”Dubbelmoral”, kontrade hennes iranska kollega.

– Att ni får stöd av länder som Saudiarabien är inget att vara stolt över, sa Javad Zarif vid en presskonferens.

För första gången sedan 2007 fick Sverige idag besök av en iransk utrikesminister. Mohammed Javad Zarif tog med sig en stor handelsdelegation som träffade svenska företag på ett svenskt-iranskt affärsforum arrangerat av Business Sweden, som är till hälften ägt av staten. Samtidigt träffade Zarif statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, EU-minister Ann Linde och näringsminister Mikael Damberg för bilaterala samtal.

Samtalen handlade om det nya läget i Iran, sedan det internationella samfundet efter tio år lyft handelssanktionerna mot landet.

”Kan samarbeta i flera fält”

Sanktionerna infördes av FN:s säkerhetsråd 2006 eftersom Iran misstänktes anrika uran för att tillverka kärnvapen. I juli förra året knöts ett avtal mellan Iran och flera stormakter om internationell insyn i atomenergiprogrammet, och ökade FN-inspektioner. I januari i år hävdes sanktionerna sedan Iran gått med på att avbryta anrikningen av uran.

– Vi kan nu samarbeta i flera fält. Svenska företag är redan mycket engagerade i vår transportindustri. Det finns mycket att hämta i bland annat vår bränsleindustri, i gruvindustrin och oljeindustrin. Vi har en utbildad befolkning och många ingenjörer som kan axla en stor roll i svensk industri, sa Javad Zarif vid en presskonferens med Wallström.

Pratade om mänskliga rättigheter

Men de bilaterala samtalen kom också att handla om den oroliga region som Iran befinner sig i, bland annat om kriget i Syrien, där iranska trupper deltar, och tillståndet i Irak och Afghanistan. Dessutom sa Wallström att hon och Zarif haft ”en ärlig diskussion” om Sveriges syn på de brott mot mänskliga rättigheter som pågår i Iran.

Javad Zarif i sin tur sade sig vara bekymrad över dubbelmoralen inom det internationella samfundet.

– Jag tror att även ni i Sverige behöver fundera lite på vilka som stödjer era resolutioner mot oss, sa Zarif, och förtydligade att han syftade på Saudiarabien, som Sverige har handelsavtal med.

– När ett land som halshugger människor stödjer ens resolutioner bör man fundera över vad som är fel.

Före sanktionerna var Iran en av Sveriges största exportmarknader med en årlig utlandsförsäljning värd runt åtta miljarder kronor, enligt TT. I en ny rapport från Business Sweden förutspår man att exporten till Iran snart kan öka till mellan 15 och 20 miljarder kronor om året.

Sanktionerna mot Iran

I juli 2015 skrevs ett avtal mellan Iran och de så kallade P5+1-länderna (Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA) som ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt och öppnas för FN-inspektioner.

I utbyte ska de ekonomiska sanktionerna från FN, EU och USA hävas. FN:s vapenembargo mot Iran ska dock finnas kvar i ytterligare fem år och sanktionerna kan återupprättas om avtalet bryts.

Den 16 januari i år meddelade USA och EU att sanktionerna skulle hävas, sedan det internationella atomenergiorganet IAEA konstaterat att Iran levt upp till kraven om att avbryta anrikningen av uran.

Fortfarande kvarstår vissa praktiska hinder för handel med Iran. Amerikanska banksanktioner är alltjämt i kraft vilket försvårar internationella betalningar till och från landet.

Källa: TT:s arkiv

ARTIKELN HANDLAR OM