Varnar för resor till Sverige på turkisk flygplats
Publicerad 2016-08-19
Experten: ”Turkiska nyhetsrapporteringen om Margot Wallström har väckt stor ilska”
Bråket mellan Sverige och Turkiet har tagit en ny vändning.
En stor annons på Atatürk-flygplatsen i Istanbul varnar nu för att resa till Sverige .
”Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen”, lyder annonsen från den regeringstrogna tidningen Günes.
Budskapet rullar på en storbildsskärm på utrikesterminalen på Atatürks flygplats i Istanbul.
”Resevarning! Visste du att Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen?”.
Bilder på annonsen – som har gjorts av den AKP-anknutna tidningen Günes – har spridits på Twitter och omskrivits av Daily Sabah.
Den svenske Turkiet-experten Paul Levin säger att annonsen troligen är en hämnd på Sverige efter den senaste veckans kontroverser.
– Det verkar uppenbart att det är ett försök att ge tillbaka. Den turkiska nyhetsrapporteringen om Margot Wallström har väckt stor ilska i Turkiet, säger han.
Turkiet kritiserade Wallström
I söndags twittrade Margot Wallström kritiskt om att Turkiet legaliserat sex med barn under 15 år – något som flera medier rapporterade, men som senare kommit att ifrågasättas.
Turkiets vice premiärminister Mehmet Simsek svarade att Wallström ”var tydligt felinformerad”, och bad henne ta reda på fakta. Det turkiska utrikesministeriet kallade upp en svensk diplomat för att framföra en officiell protest.
– Allt det här är ett tecken på att relationen mellan Sverige och Turkiet har komplicerats, säger Paul Levin.
Tror du att flygplatsbudskapet har sanktionerats av den turkiska regeringen?
– Det finns ingenting som tyder på det nu. Att det kommer från en regeringstrogen tidning behöver inte alls betyda att det har initierats av regeringen.
Därför ligger Sverige högt i statistiken
Sverige ligger mycket riktigt högt i antalet anmälda våldtäkter per capita. Men det betyder inte att risken att utsättas för våldtäkt är större i Sverige. Det säger Felipe Estrada, kriminolog vid Stockholms universitet.
– Så är det naturligtvis inte. Ett högt antal anmälda sexualbrott kan vara uttryck för att ett samhälle tar kvinnors rättigheter på allvar, säger han.
Andra förklaringar kan vara att Sverige registrerar sexualbrott mer utförligt än andra länder.
– Det finns stora mörkertal när det gäller sexualbrott. Och mörkertalen ser olika i olika länder. I länder där man tar sexualbrott på allvar kommer också mörkertalet att vara mindre, och där får man fler anmälda sexualbrott. Det är välkänt i forskningen, säger Estrada.