Nya Trump-taktiken: mjuk och hygglig

NYHETER

Efter en tumultartad vecka har Donald Trumps kampanj tagit en ny riktning.

Receptet: inga improviserade tal, färre elaka tweets, fler besök i verkligheten och en mildare syn på invandring.

Men frågan är om den pånyttfödde, numera till synes hygglige, republikanske presidentkandidaten kommer att lyckas charma väljarna – och hålla sig i skinnet.

– Det ligger i hans natur att attackera, säger Andrew Weinstein, en av Trumps största kritiker, till The Hill.

Donald Trump har genomgått en kraftig förändring under den senaste veckan till följd av flera krismöten.

Steve Bannon och Kellyanne Conway tog över rodret för hans presidentkampanj. Den tidigare kampanjchefen Paul Manafort sa upp sig i fredags. I ett tal i Charlotte, North Carolina, var det en mer ödmjuk Donald Trump som talade.

– Jag beklagar särskilt att jag har orsakat personer smärta, sa han.

Med knappt tre månader kvar till valet har reklamfilmer med Donald Trump börjat rulla i nyckelstater som Florida, North Carolina, Ohio och Pennsylvania.

Snällare på Twitter

Den kontroversielle republikanens förändrade beteende tar sig olika uttryck. Numera följer han manus vid sina tal, vilket minskar risken för stötande uttalanden, och han twittrar mindre och snällare. Retoriken har mer handlat om gemenskap och enighet än om att som tidigare förolämpa rivalen Hillary Clinton.

I veckan har Donald Trump även besökt översvämningsdrabbade Louisiana för att träffa drabbade och dela ut nödpaket framför kamerorna.

För första gången sedan starten liknar Donald Trumps kamp en alldeles normal presidentkampanj.

– Det var ett tag sedan Trump-kampanjen gav republikaner något att glädjas åt, men det här försöket att driva en mer ortodox kampanj är verkligen en förbättring jämfört med hur det varit under de senaste månaderna, säger en representant för Republikanerna till The Hill.

”Kan faktiskt komma i kapp”

Målet med fastighetsmiljardärens nya hyggliga persona är att knappa in på Hillary Clinton i opinionsmätningarna. För närvarande är det genomsnittsliga stödet för henne 46,8 procent och för honom 41,5 procent, enligt Real Clear Politics.

– Om han håller på disciplinen kan han faktiskt komma i kapp, säger den republikanske representanten till The Hill.

Själv har Donald Trump sagt att han inte tänker förändras.

– Jag är den jag är. Jag är jag. Jag vill inte förändras, sa han till tv-kanalen WKBT i tisdags och fortsatte:

– Om du börjar svänga, är du inte ärlig mot folk.

Mildare invandringslinje

Men de senaste dagarnas handlingar säger alltså annat.

Hans nya kampanjchef Kellyanne Conway har till och med antytt en mildare invandringslinje. Han har tidigare lovat att deportera elva miljoner illegala invandrare om han blir vald till president, och förespråkat en särskild vaktstyrka som ska leta upp och utvisa människor.

– Det är inte bestämt än. Vad Trump stödjer är att vi följer lagen, att vi har respekt för de amerikaner som söker efter välavlönade jobb och att vi är schyssta och humana mot alla som lever tillsammans med oss i det här landet, säger hon i CNN:s State of the Union, enligt Politico.

– Under de kommande veckorna kommer han att klargöra detaljerna i den här planen.

”Trump är en skorpion”

Samtidigt är inte alla övertygade om att mjukis-Trump kommer att bestå.

Andrew Weinstein, tidigare talesperson för topprepublikanerna Newt Gingrich och Bob Dole, tillhör den falang inom Republikanerna som vill bryta med Donald Trump. Till The Hill säger han:

– Trump är en skorpion och det ligger i hans natur att attackera. Han kanske har dragit in gadden tillfälligt, men han kommer inte kunna hindra sig själv från att förgifta kampanjen igen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM