Lämnades på toaletten ett dygn – personalen trakasseras

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Toaletten på bilden har inget med händelsen att göra.
NYHETER

Efter att flera medier tidigare i veckan rapporterat om en person som lämnats på toaletten i ett dygn vid ett gruppboende har nu personalen blivit trakasserad via brev.

– Det har upplevts som obehagligt och känns naturligtvis inte bra, säger Elisabeth Högberg, verksamhetschef för Omsorg om funktionshindrade, till SVT.

På ett gruppboende i Härnösands kommun har en boende blivit lämnad på toaletten i upp till 22 timmar. Händelsen har väckt en hel del uppmärksamhet och nu har tre personer ur personalen blivit trakasserade. De ska ha fått brev skickade till sina hem med kopior på en artikel om händelsen, rapporterar SVT.

Härnösands kommun har gått ut med ett uttalande om att gruppboendet inte har brustit i sitt ansvar.

– Personalen har gjort det de ska enligt socialtjänstlagen. Kommunen erbjuder stöd, vård och omsorg och får inte tvinga eller begränsa någon eller göra något mot den enskildes vilja. Landstinget ska erbjuda hälso- sjukvård och för enskilda är det viktigt att vi har en bra samverkan. Jag kan inte se annat än att vår personal har gjort det de ska och har tagit sitt ansvar, säger Elisabeth Högberg, verksamhetschef för Omsorg om funktionshindrade till SVT.

Vikarie larmade om situationen

Det var en vikarie vid boendet som larmade om situationen och en Lex-Sarah-anmälan har gjorts till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO. I anmälan framkommer att personen har ett tvångsmässigt beteende.

Elisabeth Högberg menar att personalen flera gånger påpekat för ledningen att just den här personens situation inte ser bra ut och att det därför skulle behöva göras insatser.

Kommunen har gjort en egen utredning och där kommer man fram till att det krävs förbättring på flera områden, bland annat det här.

Dagens tre rubriker 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM