Våldtäktsdömd åklagare utredde barnsexbrott

Foto: Åklagaren dömdes i Svea hovrätt till två och ett halvt års fängelse.
NYHETER

Åklagaren dömdes till fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

I sitt jobb utredde han känsliga fall rörande barn.

– Alltså det känns som ett svek, jag känner mig jätteäcklad, säger en tjej som var målsägande i det så kallade Hudikmappen-fallet – som den dömde åklagare jobbade med, till Ekot.

En åklagare i Gävleborg dömdes till två och ett halvt års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn. Samma åklagare hade ansvar för känsliga fall som rörde just barn och unga – ett av dem var ”Hudikmappen”, en samling nakenbilder på tonårstjejer som spreds på nätet, avslöjar Sveriges Radio Ekot.

Den nu dömde åklagaren, som inte längre har kvar sin tjänst hos Åklagarmyndigheten, lade ner nästan alla de unga tjejernas brottsanmälningar.

Åklagarens chef, Patrik Säflund, menar trots detta att den sexbrottsdömda åklagaren inte hanterat några känsliga ärenden.

– Han har inte handlagt den här typen utav ärendena, säger Patrik Säflund till Ekot.

”Man kan överpröva”

Ekot har varit kontakt med flera av de nästan 30 tonårstjejer i Hudiksvall som mot sin vilja fanns med i den så kallade Hudikmappen.

– Alltså det känns som ett svek, jag känner mig jätteäcklad, säger en av dem, när hon får höra vem som ledde hennes brottsutredning.

Ekot har granskat utredningen och hittat flera missar. Polisen dröjde bland annat med att begära ut den ip-adress som hade kunnat visa vem som hade laddat upp mappen med bilder på nätet. Man struntade också i att följa upp tips om var mappen delades på nätet.

Men Patrik Skoglund, chefsåklagare i Gävle, säger sig inte vara orolig för att något fel har begåtts.

– Om man tycker att det är något fel med det här så har vi det systemet att man kan begära överprövning av beslutet, säger han till Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM