Norge vill kunna avvisa asylsökande vid gränsen

avLinnea Carlén

Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX/TT
Norska integrationsministern Sylvi Listhaug (Frp) presenterade den norska regeringens åtstramningsåtgärder under en presskonferens på tisdagen.

Norges regeringen vill strama åt landets asyl- och migrationspolitik och införa en nödparagraf som möjliggör för norsk polis att direktavvisa asylsökande vid den svensk-norska gränsen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är för att ta höjd för att det kan komma extrema situationer, säger Norges invandrings- och migrationsminister Sylvi Listhaug (FrP) till Sveriges Radio Ekot.

Nödparagrafen uppges vara en del av ett 40-punktsprogram för en stramare migrationspolitik som den norska regeringen är i färd att driva igenom och innebär enligt Ekot att norsk polis i vissa fall ska kunna avvisa asylsökande direkt vid den svensk-norska gränsen.

Enligt Listhaug är det ”en bestämmelse vi hoppas att vi aldrig får användning för” och något som endast är med för att vara på säkra sidan.

Norge tog förra året emot omkring 30 000 asylsökande medan Sverige tog emot över 160 000.

Enligt Ekot har Sylvi Listhaug redan fått enorm kritik för 40-punktsprogrammet från flera remissinstanser. Även FN:s flyktingorgan UNHCR uppges ha slagit ner på flera av bestämmelserna, däribland vad som beskrivs som försämrade möjligheter till familjeåterförening.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge