Pokémon Go-hysterin

Nu varnar polisen för Pokémon-spelet: ”Ger zombiebeteende”

Av: 

Nathalie Mark

NYHETER

Trots att Pokémon Go inte officiellt nått Sveriges gränser har många redan lyckats få tag i mobilspelet. Och nu utfärdar polisen en varning för zombieliknande beteende.

”Verkligheten försvinner inte bara för att man spelar spel”.

I ett inlägg på polisen i Haninge och Nynäshamns facebooksida har man gått ut med en varning för zombieliknande beteende.

”Den sista tiden har vi fått ett antal samtal till polisen angående människor som uppför sig konstigt eller befinner på märkliga platser. (...) De går själva eller i klungor och med zombiliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna”  skriver gruppchef och yttre befäl Magnus i inägget.

Kan härledas till Pokémon-spel

Beteendet har dock sin förklaring och kan härledas tillbaka till det mobilbaserade spelet Pokémon Go. Spelet har ännu inte officiellt nått Sverige men genom lite olika lösningar har många fått möjlighet att spela det ändå.
Spelet går ut på att med hjälp av mobilens gps och kamera gå runt i både stadsmiljö och naturen för att hitta pokémon. Polisen ser absolut fördelar med spelet:

”Det ser både roligt ut och är framför allt nyttigt att komma ut och röra på sig. En nära anhörig till mig har gått närmare tre mil på två dagar i syfte att hitta olika Pokémon”.

Polisen: ”Använd sunt förnuft”

Dock tycks spelet suga in spelarna till den grad att de tappar uppfattning om tid och rum.

”Från polisen vill vi dock påpeka att verkligheten inte försvinner bara för att man spelar spel. Trafikregler är fortfarande en realitet som måste följas och då framför allt för att inga trafikolyckor skall uppstå och att någon kanske blir skadad. Vi vill inte att det händer. Personer har exempelvis tvärstannat med bilen längst en väg för att fånga en Pokémon”.

Det har även skett flertalet incidenter där spelare tagit sig in på privata tomter eller stängda områden för att hitta ovanliga Pokémons – och då kan man göra sig skyldig till både hemfridsbrott och olaga intrång, påminner polisen. De avslutar med en uppmaning:

”Ha roligt och rör på dig. Men använt sunt förnuft och glöm inte den reella världen runt omkring, eftersom människor är mjuka och bilar är hårda”.

Läs hela inlägget nedan.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nintendospelet skapar kaos i verkligheten

ÄMNEN I ARTIKELN

Pokémon Go-hysterin

Pokémon

Polismyndigheten