Utredning om legendarisk flygstöt läggs ned

1 av 2 | Foto: En tecknares bild av flygkaparen "D.B Cooper", baserad på flygpassagerarnas vittnesuppgifter.
NYHETER

D. B. Cooper hoppade 1971 ut från ett flygplan och försvann – med miljoner på fickan.

Efter decennier av jakt lägger nu FBI ned utredningen.

– Efter en av de längst och mest krävande utredningarna i vår historia så valde vi att 8 juli styra om resurser från D. B. Cooper-utredningen till andra utredningar, säger en talesperson för FBI.

24 november 1971 checkade en välklädd passagerare in på en Boeing 727 under namnet Dan Cooper (han kom i medier att felaktigt kallas D. B. Cooper, vilket levt kvar).

Resan gick mellan Portland i Oregon och Seattle i Washington.

Under flygningen meddelar Cooper att han har en bomb i sin väska och kräver därefter 200 000 amerikanska dollar (cirka 3 850 000 kronor med dagens penningvärde), fallskärmar och att planet skulle tankas fullt i Seattle.

Nere på marken möts Coopers krav, passagerarna släpps och planet lyfter därefter igen.

Någonstans över delstaten Washington hoppar D. B. Cooper ut från planet med den stora pengasumman och försvinner.

FBI tror att Cooper dog i samband med kuppen. Han hoppade ut i den beckmörka natten, med en köldeffekt på minus 56 grader och utan utrustning för att klara vare sig kylan eller vildmarken om han mot förmodan lyckades landa. Men den teorin har man inte kunnat bevisa.

Förblir olöst

Vem Cooper egentligen var och var pengarna tog vägen är ett mysterium. Mindre belopp har visserligen hittats och en del andra bevis har kunnat beslagtagas, men ingen har till FBI:s stora förtret kunnat lagföras för brottet.

Den massiva utredningen har pågått i decennier, men fallet – det enda olösta i sitt slag – förblir av allt att döma olöst.

FBI meddelar nämligen att man lägger ned utredningen.

– Under 45 år har FBI undersökt alla troliga ledtrådar, koordinerat spaningsarbete av flera olika myndigheter, samlat in alla tillgängliga bevis och intervjuat alla identifierade vittnen. Under åren har vi testat otaliga nya tekniker och undersökt föremål i labb. Bevis som beslagtagits under utredningen kommer nu att bevaras vid FBI:s huvudkvarter i Washington, säger talespersonen Ayn Dietrich-Williams, rapporterar Kiro Seattle.

– FBI uppskattar den hjälp vi fått av allmänheten men inget tips har lett till att vi kunnat identifiera gärningsmannen, fortsätter hon.

’Hör av er’

Trots att utredningen läggs ned så är det tydligt att FBI inte riktigt vill släppa den historiska stöten helt och hållet.

– Även om vi inte aktivt kommer att utreda fallet så uppmanar vi personer som gör fynd relaterade till fallskärmarna eller pengarna att kontakta sitt närmaste FBI-kontor, säger Dietrich-Williams.

ARTIKELN HANDLAR OM

FBI

Seattle