Elva soldater gripna för attack på Erdoğan

Foto: AGERAR HÅRT President Recep Tayyip Erdogan har beordrat ett stort antal gripanden.
NYHETER

Elva turkiska soldater har gripits i kölvattnet av militärkuppen.

Männen misstänks ha varit involverade i en attack på president Recep Tayyip Erdoğans hotell i Marmaris i samband med det misslyckade maktövertagandet.

Soldaterna fångades efter att ha gömt sig i vildmarken i flera dagar.

Delar av den turkiska militären försökte genomföra en statskupp den 15 juli. Stridsvagnar rullade ut på gatorna, broar över Bosporen blockerades och parlamentet angreps. Samtidigt uppmanade president Recep Tayyip Erdoğan folket att gå ut på gatorna.

Totalt dödades 265 människor, varav 104 var upprorsmakare. Tusentals militärer, tjänstemän och domare har gripits eller avsatts efter att revolten slagits ner.

Beskrivs som "dödspatrull"

Nu har Turkiet gripit elva soldater som varit på flykt. De misstänks ha varit en del av den attack som genomfördes mot Recep Tayyip Erdoğan vid kuppförsöket, skriver nyhetsbyrån AFP.

Presidenten bodde på ett hotell på turistorten Marmaris samtidigt som kuppmakarna slog till i Istanbul och Ankara.

Presidenten lyckades fly från hotellet tillbaka till Istanbul under dramatiska former.

En anonym myndighetskälla beskriver, enligt AFP, soldaterna som en "dödspatrull". Soldaterna ska ha firat ner sig med linor från helikoptrar i stormningen av hotellet, skriver The Telegraph.

Avslöjades under vildsvinsjakt

De elva Soldaterna greps i staden Ula nära Marmaris efter att ha gömt sig i vildmarken under flera dagar.

Efter att bybor fått syn på soldaterna under en vildsvinsjakt och tipsat de turkiska myndigheterna, iscensattes en nattlig insats för att fånga männen.

– Det förekom skottväxling under insatsen. Drönare och helikoptrar användes för att hitta dem, säger AFP:s myndighetskälla.

En tolfte soldat uppges fortfarande vara på fri fot.

Syftet med attacken mot hotellet i Marmaris bedöms ha varit att mörda eller kidnappa presidenten.

Snabbkollen: Kuppförsöket i Turkiet

Detta har hänt och därför är det viktigt – få koll på 30 sekunder.

■ ■ Den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök att ta makten i Turkiet, genom att ta kontroll över platser i Ankara och Istanbul.

■ ■ Efter att tusentals civila visat stöd för regeringen på gator och torg slogs kuppförsöket ner. Minst 265 människor dödades under natten, många av dem civila.

Foto: President Erdoğan har utnyttjat den misslyckade kuppen för att stärka sitt grepp om Turkiet.

Turkiets auktoritäre president Erdoğan och hans regering har utnyttjat den misslyckade kuppen till att stärka sitt grepp om landet, och tagit ytterligare steg bort från demokrati. Bland annat har landet upphävt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och gett order om att stänga ner en lång rad regeringskritiska medier.

■ ■ Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals har avskedats.

■ ■ Recep Tayyip Erdoğan blev premiärminister 2003 och president 2014. Han och hans parti AKP genomförde till en början en rad demokratiska reformer och förde Turkiet närmare EU. De senaste åren har han dock blivit allt mer auktoritär, och Turkiet mindre och mindre demokratiskt.

LÄS OCKSÅ:
Tre experter: Så är läget i Turkiet om ett år

ARTIKELN HANDLAR OM