Använder du det här Instagramfiltret? Då kan du vara deprimerad

1 av 3
NYHETER

En ny studie visar att de Instagramfilter du använder kan ge indikationer på om du lider av depression, skriver Washington Post.

Forskare från amerikanska Harvard University och University of Vermont har studerat 43 950 olika Instagrambilder från 166 deltagare. Bilderna analyserades utifrån färg, ljushet och ansikten och huruvida de kunde uppfattas som glada eller sorgsna.

Varje person i studien fick samtidigt fylla i en utvärdering som ska peka på depressionstendenser likväl som att svara på olika frågor om sitt liv och hur de använder sociala medier.

Svart-vita bilder vanliga bland deprimerade

Forskarna fann då att det fanns ett samband mellan en persons humör och färganvändandet i bilderna. Människor som laddade upp bilder som var blåare, gråare och mörkare led oftare av depression än andra. Deprimerade laddade också upp foton mer frekvent och använde generellt filter oftare. Dock var det absolut vanligaste filtret bland deprimerade ”Inkwell”, som gör bilder svart-vita.

De som i studien inte visade några tendenser på depression valde snarare filtret ”Valencia”, som ljusar upp fotot.

Färre ansikten – mer depressionsrisk

Därtill visade studien att de som lider av depression oftare laddade upp bilder med ansikten – dock sällan särskilt många i varje bild.

– Färre ansikten kan vara en indikation på att deprimerade användare interagerar i mindre sociala tillställningar. Det skulle även stämma överens med den forskning som kopplar depression till minskad social aktivitet, skriver forskarna i sin avhandling, enligt Washington Post.

Kan användas i vården

En intressant detalj är att forskarna kunde uppfatta dessa signaler på depression redan innan personerna i fråga fick diagnosen. De menar därför att det skulle kunna leda till nya sätt att tidigt upptäcka liknande diagnoser.

ARTIKELN HANDLAR OM