”Han knivhögg mig bakifrån”

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: KRISTER HANSSON
Nu startar rättegången mot nazisten Andreas Carlsson, 33 år.

Nazisten Andreas Carlsson, 33, ska ha huggit en 25-årig kvinna bakifrån när hon försökte avstyra ett bråk. Hon vittnade under tisdagen om tumultet efter firandet av Internationella kvinnodagen i Malmö i fjol – beskrev knivhugget och pekade ut Andreas Carlsson. 

– Jag vänder mig om och då ser jag kniven. Sedan ser jag mannen som stod bakom mig, säger kvinnan.

Hon knivhöggs bakifrån när hon försökte avvärja ett bråk. Det är det 25-åriga kvinnans version av vad som hände vid attacken på Möllan. Hon har pekat ut nazisten Andreas Carlsson vid en fotokonfrontation och är helt säker på sin sak – det var han som högg henne.

– Jag minns att han såg tränad ut. Han såg ut som han visste vad han gjorde. Han verkade inte stressad utan verkade ha överblick och var redo att anfalla igen.

Knivhöggs i armhåla

Vid den tidpunkten var den 25-åriga kvinnan flickvän och sambo med Showan Shattak. Hon ska ha gått på Kristianstadsgatan när hon såg och hörde ett tumult längre upp på gatan. Hon springer upp mot bråket och ser då en man som slår en annan man. Det är det bråk hon försöker avbryta när hon blir knivhuggen i armhålan.

En av osäkerhets faktorerna kring vem som egentligen höll i kniven är att man inte hittat något spår av kvinnans blod på Andreas Carlsson. Däremot på en annan persons jacka. Advokat Theodor Nordenadler frågar henne om detta.

– Jag vet inte. Det måste vara för att han knivhögg honom också, svarar hon.

När hon förstår att hon är allvarligt skadad beslutar hon sig för att ta sig till akuten. Hon har börjat gå mot sjukhuset när telefonen ringer. Det är Showan.

– ”Älskling jag har skadats. Jag har skadats.” Säger han till mig. Då förstår jag inte att han är allvarligt skadad. Jag uppmanar honom att försöka ta sig till akuten.

”Visste inte om han levde eller var död”

Det är först när hon sitter i en taxi på väg till akuten och Showan har ringt igen som hon inser att han är illa däran. Hon säger till taxichauffören att köra till deras lägenhet. Det är blod i trappan och deras lägenhetsdörr står öppen. Showan ligger i fosterställning på toaletten och blöder kraftigt från huvudet. Men här tar hennes krafter slut. Hon ber en kvinna som följt med henne till lägenheten att ta hand om Showan.

Kort därefter kommer poliser till lägenheten. Den 25-åriga kvinnan uppger att hon blir rädd och upprörd.

– Jag upprepade hela flera gånger att vi behövde en ambulans. De sa bara att de skulle säkra lägenheten. Men jag sa att Showan var allvarligt skadad och att vi behövde en ambulans. Det tog 20 minuter innan den kom, säger kvinnan.

På sjukhuset blir hon hörd av polis. Vid det förhöret har hon sagt att hon inte skulle känna igen gärningsmannen. Det försökte advokat Theodor Nordenadler vända mot henne under rättegången. Det förklarade hon med chock.

– Jag sa vad som helst för att få dem att sluta ställa frågor. Jag var chockad och jag kunde bara tänka på Showan. Jag visste inte om han var levande eller död.

Publicerad:

LÄS VIDARE