Risk för fler skyfall de kommande dagarna

1 av 2
NYHETER

Under måndagen drog kraftiga skyfall in över Svealand. Framförallt Norrtälje drabbades hårt med över 62 millimeter regn under eftermiddagen.

Även i övriga delar av landet väntas ostadigt väder de kommande dagarna.

– Det blir nog en fortsättning på det vi sett i dag, säger Marianne Aabrekk, meterolog på vädertjänsten Storm.

Det är ett lågtryck från väst som dragit in med ostadigt väder över Sverige och som lokalt kan ge både regn och åskoväder på flera håll i landet under de kommande dagarna.

Under måndagseftermiddagen drabbades framförallt Norrtälje av skyfall vilket orsakade stora översvämningar i kommunen. Enligt Norrtelje Tidning har så mycket som 62,4 millimeter regn fallit under dagen enligt den senaste rapporten.

Badade i översvämmad viadukt

Reaktionerna på de kraftiga vattenmassorna under dagen var minst sagt blandade.

Till sportfiskebutiken Doggers källare fick räddningstjänsten rycka ut sedan vattennivån nått långt upp på lagerhyllorna enligt ägaren Per Wennerström

– Detta är det värsta skyfallet jag sett. Det är över 15 centimeter regn i källaren just nu och det har även vräkt in vatten i entrén.

Men för syskonen Axel, 11, och Ella Johansson, 9, var skyfallen toppen då det möjliggjorde en simtur i en vattenfylld viadukt.

– Det var jättekul men även lite läskigt. Och kallt!, berättar Axel för Aftonbladet.

"Inte normalt"

Enligt Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, är juli en nederbördsbetonad månad där det normalt kan komma uppemot 70 millimeter regn under hela månaden.

– Men att det ska kommit 50 millimeter under en dag hör inte till det normala.

Under måndagskvällen finns det enligt SMHI risk för fortsatt kraftiga skurarna i Svealand och Götaland. Framförallt kring Stockholmsområdet. Störst risk för åska är det i södra och norra Norrland.

Under natten till tisdag väntas regnet avta något, men under dagen finns det risk för lokala skurar I Svealand, Götaland och södra Norrland enligt SMHI.

– Det är ett lågtrycksbetonat väderläge just nu där risken för skurar och åskväder är stor. Det kan fortsätta att komma skurar både under kvällen och morgondagen.

Fortsatt ostadigt

Det ostadiga vädret ser även ut att fortsätta i övriga delar av landet veckan ut.

– Regnvädret håller i sig med en del skurar som sen drar bort nordost ut över Östersjön. Men det är först i mitten på nästa vecka som det ser ut att bli fint igen, säger Charlotta Eriksson.

Även Marianne Aabrekk, meteorolog på vädertjänsten Storm, vittnar om att regnoväder är att vänta de kommande dagarna.

– Tisdagen ser ut att vara mest ostadigt men regnskurarna fortsätter, om än inte lika kraftiga, fram till fredagen då det finns en liten förhoppning om att vädret kan vända. Men de närmsta dagarna blir nog tyvärr en fortsättning på det vi sett i dag.

Enligt henne är det även svårt att säga hur mycket regn som kan tänkas falla.

– Under dagtid är luften varmare vilket gör vädret ostadigt och ger kraftigare skurar på dagen och framåt kvällen. Men exakt hur många millimeter det kommer lokalt är svårt att säga, då är väldigt varierande och kan komma mycket på kort tid.

Stora regnmängder i södra Sverige

Under natten till måndag drabbades även södra Sverige av kraftiga skyfall och åska. Boende i skånska Svedala och Vellinge drabbades av kraftiga översvämningar och räddningstjänsten hade svårt att pumpa undan allt vatten. Enligt Sydsvenskan ska ett 50-tal husägare ha drabbats och det tog räddningstjänsten runt 6-7 timmar att få bort allt vatten.

– På vissa håll stod det fyra fem decimeter vatten i husen. Det är ingen rolig start på semestern för husägarna, säger insatsledare Hampus Aronsson till Sydsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder