Brexit – Storbritannien lämnar EU

Theresa May enda kandidaten kvar

Av: 

TT

Erik Melin

NYHETER

Andrea Leadsom hoppar av partiledarvalet i det konservativa Torypartiet.

Därmed är vägen öppen för Theresa May att bli ny brittisk premiärminister.

– Vi behöver ett starkt ledarskap nu, med starkt stöd i partiet. Jag lämnar därför kampanjen och ger mitt fulla stöd till Theresa May, säger Leadsom.

Leadsom och May stod mot varandra som de två sista kandidaterna att kämpa om att ta över rollen som partiledare för Torypartiet, efter att avgående premiärminister David Cameron meddelat att han inte är lämpad att leda landet efter folkomröstningen om brittiskt utträde ur EU.

Egentligen var det tänkt att den nya partiledaren skulle väljas i början av september, men i och med att Andrea Leadsom hoppar av valet och dessutom ger sitt fulla stöd till Theresa May kan den senare tillträda tidigare än så, skriver BBC News.

Andrea Leadsom säger att hon inte hade tillräckligt med stöd för att vinna valet och att landet behöver klarhet, inte en nio veckor lång kamp.

– Vi behöver ett starkt ledarskap nu, med starkt stöd i partiet. Jag lämnar därför kampanjen och ger mitt fulla stöd till Theresa May, säger Leadsom.

Fick hård kritik

I helgen intervjuades Leadsom av The Times. Hon sa att hon som mamma till tre barn hade ett övertag på Theresa May, som inte har några egna barn.

Kritiken mot Leadsom har varit hård och efter att hon anklagat den brittiska tidningen för att ha felciterat henne la The Times ut en ljudfil som visar att man återgett henne korrekt.

Torypartiet meddelar att Theresa May är den enda kvarvarande kandidaten och att det inte är aktuellt att öppna upp valet för tidigare utslagna kandidater.

Hon utmanar Corbyn

Inom det brittiska oppositionspartiet Labour har det under måndagen också rört på sig. Angela Eagle meddelar att hon nu formellt kandiderar att ta över som partiledare. Hon utmanar därmed sittande ledaren Jeremy Corbyn.

– Jeremy Corbyn är oförmögen att stå för det ledarskap som partiet behöver – jag tror att jag kan det. Jag är inte blairit, jag är inte brownit och jag är inte corbynista. Jag är min egen kvinna, sade hon, med referens till partigrupperingarna kring de tidigare partiledarna Tony Blair och Gordon Brown och den sittande partiledaren Corbyn, säger hon i ett tal på måndagen, rapporterar TT.

Corbyn valdes till partiledare under 2015 och han har starkt stöd inom Labours vänsterfalang. Inom partitoppen har missnöjet med hans ledarskap dock varit stort och han har anklagats för att ha gjort en allt för ljum stanna-kampanj inför folkomröstningen i juni.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brexit – Storbritannien lämnar EU

LÄS VIDARE

Efter brexit: Så blir EU och Europa år 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Theresa May

Andrea Leadsom

Tories

David Cameron

Jeremy Corbyn

Angela Eagle