Egyptair-kraschen i Medelhavet

Min första tanke: ”Inte igen”

avChristoffer Nilsson

1 av 4

PARIS. Egyptairs flight 804 som lyfte från Paris kraschade i Medelhavet.

Uppgifter som tyder på att ett terrordåd ligger bakom river i oläkta sår i Parisborna.

– Min första tanke var ”inte igen”, säger Emanuelle Maugian.

Över 130 människor dog i samordnade attentat utförda av terrorsekten IS under terrordåden i Paris i höstas.

Natten mot torsdag kraschade Egyptairs passagerarplan MS804 i Medelhavet och uppgifter som hittills framkommit pekar på att terrorn kan ha skördat nya offer.

Planets rörelsemönster innan det försvann från radarn på marschhöjd indikerar att en bomb briserade, uppger amerikanska myndighetskällor för CNN. Och Egyptens flygminister uttalade sig tidigt på torsdagseftermiddagen om att ett terrordåd var troligare än ett tekniskt haveri.

Ombord på planet fanns 15 fransmän, 30 egyptier, två irakier och en vardera från Storbritannien, Belgien, Kuwait, Saudiarabien, Sudan, Tchad, Portugal, Algeriet och Kanada.

Tre av dem var barn.

Samtliga befaras döda.

På gatorna i Paris är det inte vrede, chock eller förvåning som möter oss. Det är en dämpad sorg.

”Inte igen”

– Jag trodde inte för en sekund att det handlade om en olycka. Min första tanke var ”inte igen”. Sedan förra året lever vi i en ny verklighet, säger Emanuelle Maugian, 35.

Hon sitter på en vinbar i hjärtat av Montmartre tillsammans med Marco Portello, 39. Han bor 20 meter från restaurangen La Belle Equipe, en av attentatsplatserna i fjol.

– Jag har läst uppgifterna om att det kan vara ett nytt terrordåd som inträffat och om det stämmer är det hemskt men väntat, säger Portello.

Antoine Foujols, 33, säger att planet försvann vid en tidpunkt då parisarna åter börjat hitta tillbaka till sig själva och tillbaka ut på gatorna.

Han tror att planet kraschade på grund av en terrorhandling och låter uppgiven när han beskriver hur händelsen fått honom att må.

– Nu känner jag mig bara konstig. Tom. Jag kan inte riktigt formulera det med ord, säger han.

”Ett modigt släkte”

Men som ryskan Ira de Puiff, som bott i Paris i 18 år, säger: det är inte ett bekräftat terrordåd och ingen har tagit på sig ansvaret.

– Jag hoppas på en utredning som ger oss svar. Oavsett vad svaret blir är parisarna ett modigt släkte som kommer att klara av det, säger hon.

Sedan den 13 november har det rått undantagstillstånd i Frankrike med kraftigt ökad närvaro av militär och polis samt ökade kontroller.

I sommar hålls stora publika evenemang som fotbolls-EM och cykeltävlingen Tour de France. Något som får flera av dem som Aftonbladet träffar på gatorna under den ljumma majkvällen att befara nya attentat.

– Det är hemskt bara att tänka tanken... men om jag hade varit en av dem hade jag inte kunnat hitta ett bättre mål, säger Antoine Foujols.

ARTIKELN HANDLAR OM