Jämnt i Österrikes presidentval

avStaffan Dickson, Wolfgang Hansson

1 av 8

WIEN/STOCKHOLM. Det preliminära resultatet efter presidentvalet i Österrike visar på en knapp ledning för högerpopulisten Norbet Hofer över den oberoende kandidaten Alexander Van der Bellen.

En segrare väntas dock inte kunna utropas förrän under måndagen – då de omkring 900 000 poströsterna ska räknas.

Van der Bellens anhängare jublade när de första resultaten presenterades efter att vallokalerna stängt klockan 17. Många trodde att högerpopulisten Hofers försprång skulle vara för stort för att hämta in.

I FPÖ-lägret var det desto dystrare miner. Norbert Hofer vann den första valomgången överlägset med 35 procent av rösterna mot bara 21 procent för miljöpartiets förre ledare Alexander Van der Bellen. När det preliminära valresultatet rullade fram var det därför helt tyst och besvikelse syntes i anhängarnas ansikte.

Rekord i poströster

De preliminära resultaten visar att Hofer har fått 51,9 procent mot 48,1 procent för Van der Bellen, rapporterar Reuters med hänvisning inrikesdepartementet. Resultatet innefattar dock inte omkring 900 000 poströster, som enligt AFP motsvarar nästan 14 procent av de 6,4 miljoner väljare som har rösträtt – nytt rekord. Eftersom de inte beräknas vara färdigräknade förrän klockan 17 på måndagen lär det dröja innan en segrare kan utropas.

Även valdeltagandet var högre i den andra valomgången med 72 procent jämfört med 68,5 i den första.

Första sedan andra världskriget

Det stora intresset för presidentvalet i Österrike beror på att Norbert Hofer kan bli den första högerextrema kandidaten som vinner ett presidentval i Västeuropa sedan andra världskriget.

Det skulle i sin tur kunna gynna högerextrema partier i andra europeiska länder.

Själv försökte Hofer lugna alla oroliga utomlands när han efter att ha röstat i sin hemstad sa till BBC:

– Jag är okej. När jag fått styra i ett eller två år kommer alla att se att jag inte är någon farlig person.

ARTIKELN HANDLAR OM