Mystiska beskeden om försvunna flygplanet

avGustaf Tronarp, Julia Wågenberg

Franska myndigheter granskar markpersonalen

1 av 24

Vad som hänt Egyptairs försvunna flight MS804 är ett mysterium.

Under strikta säkerhetsrutiner lämnade det ett Frankrike där undantagstillstånd råder som följd av upprepade terrorattacker.

Inga tecken finns på att en bomb smugglats ombord och dessutom är flygplansmodellen en av de säkraste som finns.

Flight MS804 försvann plötsligt från radarn. Ingen nödsignal avfyrades. Tecken på att något var fel saknas helt.

Tvärtom, två minuter tidigare hade piloten haft kontakt med grekiska trafikkontrollen utan att något annorlunda noterades.

Vad som sedan hände är fortfarande ett mysterium.

Motstridiga uppfattningar

Egyptair berättade på torsdagskvällen att de hittat vrakdelar som de misstänkte tillhörde flygplanet. Det dementerades några timmar senare.

– Det är inte vårt flygplan, sa vice vd Ahmed Adel in en intervju med CNN.

Förutom att söka svaret på vart flygplanet tagit vägen letar omvärlden efter en förklaring på vad som orsakat försvinnandet. Bomb eller olycka? Även där råder motstridiga uppfattningar.

Tyst från terrorgrupper

Flight MS804 lyfte från europas näst största flygplats, Charles de Gaulle i Paris. Där är säkerhetsrutinerna just nu extra strikta. Undantagstillstånd råder i Frankrike efter terrorattacken i november förra året.

Inga tecken finns på att en bomb tagits ombord flygplanet. Ingen terrororganisation har tagit på sig ett potentiellt dåd.

Trots det hävdar flera att det mest troliga är att flygplanet blivit utsatt för en terrorattack. Egyptens flygminister går på den linjen liksom ryska underrättelsetjänsten FSB, Alexander Bortnikov.

– Flyget har med all sannolikhet störtat på grund av en terrorattack, säger han till The Guardian.

Analys av satellitbilder

Satellitbilder visar inga tecken på att en explosion ska ha ägt rum där kontakten med flygplanet bröts, uppger Reuters. Väderförhållandena uppges vid det tillfället ha varit bra.

Anonyma källor säger till nyhetsbyrån att slutsatsen dragits efter att amerikanska myndigheter gjort en preliminär genomgång av bilderna. Källorna manar till försiktighet när det gäller att dra slutsatser, och poängterar att USA inte utesluter någon potentiell orsak för kraschen, exempelvis tekniska fel, terror eller att någon i besättningen medvetet kraschat planet, skriver TT.

”Fantastisk säkerhetsbakgrund”

Enligt Huffington Post är flygplansmodellen – Airbus A320 – ett av de säkraste som finns.

– Det har en fantastisk säkerhetsstatistik. De är säkrare än de flesta flygplanen, säger Phil Seymour, ordförande för internationella flygorganisationen IBA, enligt CNN.

Även Gunnar Ljungberg, enhetschef för operatörer, fartyg och luftfartyg på Transportstyrelsen säger att den vanliga flygplanstypen Airbus A320 "inte sticker inte ut på något sätt" när det gäller olyckor.

– Det är ett väldigt beprövat flygplan som används av många flygbolag världen över, säger han.

Granskar markpersonal

De franska myndigheterna lägger mycket fokus på att granska personal som arbetar vid flygplatsen, skriver Le Figaro.

– Vi är inte säkra på något, men händelsen har utlöst ett antal utredningar, säger en anonym tjänsteman vid flygplatsen till tidningen.

– Utredarna kommer utan tvekan att vara intresserade av markpersonalen. Det gäller att säkerställa att det inte finns personer med riskprofil bland de anställda, säger tjänstemannen vidare.

Enligt myndigheter i Frankrike har omkring 70 av de 85 000 personer som arbetar i zoner med högsta säkerhetsklass på flygplatserna Charles de Gaulle och Orly har fått sluta sedan 2015. Den vanligaste orsaken ska ha varit att de ”radikaliserats”.

UPPDATERING: På fredagen bekräftade egyptisk militär att vrakdelar från planet hittats.

DIREKT FRÅN STUDION:

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM