Socialstyrelsen

Fyra av tio vill ha sockerskatt

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Svenskarna är beredda att betala mer för sina sötsaker.

Fyra av tio tycker att sockerskatt bör införas, enligt en ny Inizioundersökning. Men det sätter regeringen stopp för.

– Jag är inte beredd att säga att sockerskatt är rätt väg att gå, säger folkhälsominister Gabriel Wikström.

Att beskatta socker är inget nytt och görs sedan länge runt om i Europa.

Nu verkar också svenskarna vara intresserade av att betala mer för socker – för att vi på så sätt ska bli lite hälsosammare. Hela fyra av tio tycker att sockerskatt ska införas.

– Det är ingenting som vi diskuterar just nu, utan vad vi istället gör är att vi försöker ta ett helhetsgrepp kring fetma och det ökande stillasittandet, säger folkhälsominister Gabriel Wikström.

Ungefär lika många kvinnor som män tycker att sockerbeskattning är positivt och att de bör införas.

”Bra med många engagerade”

Två tredjedelar är generellt positivt inställda för en högre beskattning på livsmedel i Sverige. Men de vill inte bara att socker blir dyrare – nästan två av tio vill även ha en speciell skatt på kött och en av tio på fett.

– Det är samma logik. Jag tycker att det är bra att många är engagerade i frågan, men det är för tidigt att peka ut enskilda skattesatser och att vi ska höja dem eller sänka dem, säger folkhälsoministern.

Enligt Gabriel Wikström är det inte skattefrågorna man bör fokusera på i nuläget, utan istället ska regeringen fokusera på hur man får människor att röra sig mer i vardagen och äta sundare.

– Det kommer innefatta många olika sektioner som sjukvården, arbetsmarknaden och skolan.

En fråga om klass

Däremot är inte alla svenskar beredda på att betala mer för sina onyttiga livsmedel, visar undersökningen. Ju högre utbildning man har desto bättre tycker man att det är med extra beskattning.

– Det är verkligen en klassfråga. Men svenskarnas beredskap på att betala mer för vissa livsmedel är mycket förvånande, säger Karin Nelsson på Inizio.

Det finns också en skillnad beroende på vad man röstar. Betydligt fler vänsterpartister, miljöpartister och socialdemokrater är intresserade av den här sortens beskattning än vad de som tillhör allianspartierna är.

Men i nuläget finns alltså inga planer på att följa Norges eller Storbritanniens spår och införskaffa särskilda skatter på livsmedel.

– Det är för tidigt att säga. Vi har sett ett antal länder införa det här och det ska bli spännande att följa. Vad har det för effekter, vad innebär det för människors matvanor? och så vidare. Men för svensk del är det för tidigt att säga.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

10 dagar utan socker – detta händer i kroppen

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialstyrelsen

Inizio

Hälsa