Vilda Trump-protester runtom i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hundratals demonstranter blockerade flera motorvägar i Los Angeles

1 av 9

Tusentals demonstranter samlades under onsdagskvällen runt om i USA för att protesterat mot Donald Trumps vinst.

– Tusentals står och skriker ”Fuck Trump”, säger Aftonbladets Andreas Bardell från Manhattan i New York.

Demonstranter har även blockerat motorvägar, anordnat skoldemonstrationer samt bränt den amerikanska flaggan för att visa sitt missnöje mot USA:s nyvalda president.

Under onsdagskvällen lokal tid fylldes gatorna på Manhattan i New York av tusentals demonstranter som tågade mot Trump Tower, högkvarteret för USA:s näste president.

Stödet för Trump motståndare Hillary Clinton är stort i New York då hon tog hem elektorsrösterna i delstaten och slagord som ljöd i luften var ”Trump, inte min president” och ”Vi ses i helvetet, Trump”, uppger lokala medier.

Bland demonstranterna fanns bland annat sångerskan Lady Gaga, som stöttade Clinton och framträdde på hennes kampanjspurt i North Carolina. Popstjärnan stod på en lastbil utanför Trump Tower, med en skylt med texten "Love trumps hate" (kärlek övertrumfar hat).

”Skriker Fuck Trump”

Aftonbladets Andreas Bardell befann sig utanför Trump Tower när demonstranterna nådde sitt slutmål.

– Det är några tusen här och polisen har spärrat av med lastbilar och kravallstaket. Just nu står folkmassan på andra sidan gatan och skriker ”Fuck Trump”, berättar han vid 07.30-tiden på onsdagen, svensk tid.

Trots att demonstranterna verkade mycket arga ska det ha varit lugnt på platsen. Tidigare under kvällen grep polisen dock ett flertal personer.

– Förut sträckte sig demonstrationerna sju kvarter bort men det har nu minskat till två kvarter. Men det är fortfarande jättemycket folk här.

Senare ska säkerhetspolisen ha gått ut med högtalare och bett demonstranterna att avlägsna sig, annars riskerar de att bli arresterade.

– Då avlägsnade sig en del av klungan, men med beskedet att de kommer att återkomma, säger Andreas Bardell vid 8-tiden, svensk tid.

Skanderade ramsa

Även i Washington DC, där Clinton också vann, skanderade en större folkmassa "Ingen människa är olaglig" utanför lyxhotellet Trump International, som ligger på samma gata som Vita huset.

Hotellet invigdes så sent som i oktober av Trump själv.

Utanför Vita huset har det även hållits en ljusvaka för Hillary Clinton och i Chicago samlades omkring 1 800 personer utanför Trump International och skrek slagord som "Ingen Trump! Inget KKK! Inget rasistiskt USA".

Blockerar motorvägar

Polisen i Chicago stängde under kvällen av vägar i området för att blockera demonstranternas väg enligt Reuters.

Dock har inga uppgifter om gripanden eller bråk har inkommit enligt polisen.

På flera håll rapporteras dock om att den amerikanska flaggan ska ha bränts.

22-åriga Adriana Rizzo, var en av dem som demonstrerade mot Trump och höll i en skylt med orden "Njut av dina rättigheter medan du kan".

– Jag är bara väldigt rädd för vad som händer i det här landet, säger hon till reuters.

Under kvällen blockerade även hundratals demonstranter flera motorvägar i Los Angeles, vilket orsakade enorma köer.

1 000-tals på gatorna

I Austin, Texas marscherade omkring 400 personer under onsdagskvällen och i Berkeley, Kalifornien, samlades omkring 1 500 gymnasieelever och lärare i en demonstration.

Även i Oakland, Seattle, Phoenix, Los Angeles och tre andra städer i närheten av Berkeley protesterade lärare tillsammans med elever, enligt Reuters sammanställning.

Hundratals demonstranter har under onsdagskvällen också samlats i Philadelphia, Boston, Seattle, Portland och San Francisco.

Företrädare för Trump har ännu inte kommenterat protesterna enligt Reuters.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

Publicerad:

LÄS VIDARE