Gratis preventivmedel riskerar slopas i USA

NEW YORK. Sedan Donald Trump valdes till president växer en oro för det fria preventivmedlets framtid i USA. Om vallöftet om att avskaffa Obamacare blir verklighet kan det innebära slutet för rätten till gratis p-piller, spiraler eller annan mödravård - något som lett till ett ökat intresse för långvariga lösningar.

– Jag har vänner som skaffat mer permanenta preventivmedel som till exempel spiraler nu, säger Marina Wondrich, som deltar i demonstrationerna utanför Trump Tower på fredagen.

Demonstranter slöt upp även under fredagen utanför Trumps residens på Manhattans femte aveny. För många handlar deltagandet i protesterna om kvinnors rättigheter i USA. Några har skrivit ”Pussy Grabs Back” på sina plakat och ”My Body My Choice” är slagord som skanderas ut med jämna mellanrum här. Dian Zi är en av de unga kvinnor som är på plats på fredagkvällen.

– Jag är här för att jag är feminist. Inte för att jag stöttar Hillary eller hatar Trump, utan för att jag är rädd för vad som kommer hända med kvinnors framtid i USA med Trump som president, säger hon.

Oro för framtid utan Obamacare

Under sin kampanj har Donald Trump flera gånger lovat att han ska skrota sjukförsäkringsreformen Obamacare. Sedan 2012 finns under den ett tillägg som garanterar gratis mödravård för kvinnor. Men när Trump valdes till president väcktes en oro hos en del för vad som kan hända med den rätten under hans administration. Mödravårdsorganisationen Planned Parenthood har i ett uttalande till CNN skrivit att man sedan valdagen fått ta emot fler frågor än vanligt om rätten till preventivmedel och om Obamacare.

”Sedan valet har vi sett en ökning i frågor om tillgång till sjuvård, preventivmedel och Obamacare,” skriver Dr. Raegan McDonald-Mosley, chefsläkare på Planned Parenthood i uttalandet, som fortsätter: ”Vi förstår människors oro för att förlora tillgången till preventivmedel, som är en grundläggande del av sjukvården för kvinnor.”

Utanför Trump Tower berättar Marina Wondrich om hur hon märker av en liknande oro i sin umgängeskrets.

– Jag har vänner som skaffat permanenta och långvariga preventivmedel som till exempel spiraler nu, för att de är rädda att inte få tag på vanliga p-piller lika lätt, säger hon.

Spiraler finns i olika varianter och anses vara ett av de mest säkra preventivmetoderna. De förs in i livmodern där de kan förhindra graviditet i upp till fem år, beroende på vilken sort som används. Googlesökningarna för IUD, som spiraler kallas på engelska, gick upp med fyra gånger på onsdagskvällen.

Inget alternativ

Samtidigt har varken Donald Trump eller kongressen lagt fram något alternativ till Obamas sjukvårdsreform, under vilken gratis preventivmedel regleras. Däremot tycktes Trump på fredagen ha mjuknat lite i sin tidigare inställning att helt slopa Obamacare. I en intervju med Washington Post säger sig han vara beredd att kompromissa - även om han fortfarande vill gå hårt åt reformen så fort som möjligt kan han tänka sig behålla delar av den: ett förbud som hindrar försäkringsbolag att neka patienter ersättning på grund av patienters nuvarande tillstånd samt en bestämmelse om utökad täckning för barnförsäkringar.

Utanför sitt hem får Donald Trump medhåll var det gäller Obamacare. Owen Jones, som nyligen flyttat tillbaka till New York från Hawaii hann aldrig registrera sig till årets val - men säger att han hade röstat på Trump om han hade kunnat.

– Obamacare är en dålig lag. Det var inte rätt att genomföra den. Det finns några saker som kan sparas, det tycker jag. Men den borde bli omgjord - behåll det som är bra och bygg vidare på den, säger Jones.

Aborträtten omdiskuterad

Många kvinnor i USA vänder sig i dag till den landsomspännande mödravårdsorganisationen Planned Parenthood (PP) för preventivmedel, gynekologiska undersökningar eller aborter. Organisationen får ekonomiskt statligt stöd, något som har varit polariserande. Demokraterna har länge stöttat och förespråkat PP, medan krafter inom det republikanska partiet har velat strypa finansieringen av organisationen. För Owen Jones är det en kontrovers att kvinnor kan hämta preventivmedel där det också utförs aborter.

– Om Planned Parenthood är det enda stället du kan gå till som kvinna för att få preventivmedel så är det väl okej. Men jag håller inte med om allt de gör där. Jag tycker att abort är fel och tycker inte att de ska tjäna statliga pengar på att utföra aborter, säger han.

Marina Wondrich menar att många direkt kopplar Planned Parenthood till abortfrågan, och att det gör att bilden av organisationen är skev.

– Det finns ett slags narrativ kring Planned Parenthood att det bara handlar om aborter, men det är ju en helt vanlig gynekologisk service, säger hon och fortsätter;

– Jag förlitar mig på Planned Parenthood för att få preventivmedel, och det skulle jag inte vilja förlora rätten till.

Först den 20 januari ska Trump svära presidenteden - och Owen Jones tycker att protesterna utanför Trump Tower borde ha väntat tills dess.

– Politiker säger bara vad de säger för att bli valda. När de väl kommer till makten så sätter verkligheten in och då måste de kanske göra något annat. Jag tycker att man ska vänta tills att han sitter där och faktiskt har gjort någonting innan man börjar protestera, säger Owen Jones.

Marina Wondrich å sin sida, har deltagit i demonstrationerna under flera dagar:

– Jag vet inte riktigt vad de här protesterna kommer att uppnå, men det känns dåligt att sitta hemma och inte göra något alls. Det är skönt att säga vad man tycker.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE