Man försökte ge sig på Åkesson – Säpo larmade polis

Gäst ska ha försökt ge sig på SD-ledaren

Jimmie Åkesson fick hastigt lämna en gayklubb i centrala Stockholm under natten mot fredagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en person ha försökt angripa SD-ledaren.

Livvakterna bedömde situationen som osäker och förde ut honom ur lokalen.

– Alla blev lite chockade när han kom dit, säger klubbgästen Martin Johansson.

Tillsammans med några vänner och två livvakter från Säkerhetspolisen besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nattklubben Secret Garden sent på torsdagsnatten.

På klubbens sajt beskrivs Secret Garden som ”det senaste tillskottet i Stockholms öppensinnade krogvärld”. Många av besökarna blev förvånade när Åkesson dök upp. Det uppger flera gäster för Aftonbladet.

– Alla blev lite chockade när han kom dit. Många blev jävligt sura och upprörda. Secret Garden är en gayklubb som är öppen för alla. Flera som jag var med där är homosexuella, och de är väldigt kritiska till åsikterna som SD för fram, säger Martin Johansson, en av dem som var på klubben.
SD-ledaren själv verkade dock vara på ett utmärkt humör.

– Han gick omkring och pratade med folk. Han minglade runt, liksom, säger en annan gäst.

Man gjorde utfall

Vissa besökare lämnade klubben i protest efter att Jimmie Åkesson kommit dit. Andra ska ha försökt tränga sig fram till partiledaren.

– Några som satt vid ett bord i närheten av vårt sa att de ville slå ner honom. Men de flesta som närmade sig ville prata. Många blev dock avvisade av hans livvakter, säger Martin Johansson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet anlände Åkesson till Secret Garden vid 01. Efter ungefär en timme ska han ha blivit ledd ut ur lokalen av sina Säpo-vakter. SD-ledaren återvände dock senare, och stannade tills att klubben stängde vid klockan 03.

Då uppstod tumult kring Åkesson.

– En kille blev plötsligt jättearg och skrek ”jävla rasist” åt honom. Han försökte också angripa honom fysiskt. Det blev väldigt dålig stämning, och livvakterna och klubbens vakter ledde ut killen.

”Stökig krogmiljö”

Vid det tillfället slog Säpos personskydd larm till polisen.

– Man ska ha bråkat där. Samtliga hade lämnat när vi kom på plats. Man vet inte om något brott begåtts, men det fanns uppgifter om bråk, säger Jens Mårtensson, befäl vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Säpo bekräftar att polis kontaktades, och att en skyddsperson fördes ut ur lokalen.

– Det var aldrig någon fara. Vad det var, var att det var en stökig krogmiljö. Ibland väljer våra livvakter att kontakta Polismyndigheten för att försäkra sig om att ingenting ska kunna hända, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz.

– Det är inget ovanligt i det.

Han vill inte gå in på några detaljer kring det inträffade.

– Jag känner inte till hur vår skyddsperson betedde sig. Men huvudsaken är att det inte är någon fara för skyddspersonen. Det här är ett skyddsbeteende som våra livvakter använder ibland. Märker livvakterna att det är en stökig miljö kan man säkra upp så att inget händer. Då tar man hjälp av polisen.

Aftonbladet har sedan sjutiden på fredagsmorgonen sökt Jimmie Åkesson och representanter för Sverigedemokraternas pressavdelning angående torsdagsnattens händelse. De har dock inte återkommit. Aftonbladet har också sökt företrädare för Secret Garden.

Efter 23 gav dock SD:s presschef Henrik Vinge kommentarer till nyhetsbyrån TT. Han bekräftar att Åkesson var på klubben men säger att det inte fanns någon aggressivitet mot partiledaren:

– Det är helt främmande för oss att det skulle ha varit på det sättet. Det är inget vi känner igen.

Vinge säger sig inte heller kännas vid att Åkesson fördes ur lokalen av Säpo och säger till TT att han tror att två händelser blandats ihop.

– Det är helt främmande för oss. Det har inte hänt så vitt vi vet. Om det har hänt så rör det inte oss.

Ingen person kom till skada i samband med incidenten. Några polisanmälningar ska heller inte ha upprättats.

Ekeroth polisanmäld

I förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att SD-riksdagsledmoten Kent Ekeroth anmälts för misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet. Jimmie Åkesson beordrade då Ekeroth att ta paus från sitt arbete i justitieutskottet.

– Om man är föremål för en anklagelse oavsett vad som hänt är det så allvarligt att man inte kan agera i justitieutskottet med de frågor som finns där. Det är viktigt att han tar en time out från det här uppdraget tills frågan är utredd, sa Åkesson till TT.

Publisert:

LÄS VIDARE