”Finns ingen asylstrid i Moderaterna längre”

Av: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Slaget om flyktingpolitiken inom Moderaterna är redan vunnet.
Eller förlorat – det beror på vem man frågar, enligt statsvetaren Svend Dahl.
– Ingen vill gå till val på en generös asylpolitik i valet 2018, säger han.

Gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och tiggeriförbud.

Sedan Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare har Moderaterna svängt om i migrationsfrågorna mot en hårdare linje under Anna Kinberg Batra.

Utifrån verkar det som att det pågår en konflikt mellan Moderaternas liberala, respektive konservativa falanger, men enligt den borgerliga statsvetaren Svend Dahl finns ingen sådan konflikt i dag.

– Det finns en latent motsättning, men den är oändlig mycket mindre än vad vi kanske tror. Konflikten är helt enkelt inte relevant längre. Liberalerna kommer inte vinna några strider och de två grupperna samexisterar relativt harmoniskt, säger han.

Rankar flyktingfrågan högst

Anledningen till vapenvilan är enligt Dahl att det helt enkelt vore politiskt självmord att förespråka en mer generös asylpolitik i dag – vilket båda grupperingar är medvetna om.

– Det vet alla. Ingen vill gå till val på en generös asylpolitik i valet 2018. Du kan kanske göra det om du är Miljöpartiet, men absolut inte Moderaterna.

Traditionellt har svenskar inte rankat invandring och integration som en viktig politisk fråga, men under senaste året har det ändrats radikalt. I senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio toppar flyktingfrågan listan över vilken politisk fråga som de tillfrågade tycker är viktigast.

”Extremt medvetna”

– I Sverige brukar politik handla om jobben, ekonomin och skolan, men vad vi plötsligt fått lära oss är att svensk politik inte fungerar så längre och det är förstås M-ledningen extremt medveten om, säger Svend Dahl.

Och i det nya politiska landskapet är Sverigedemokraterna en enorm kraft som övriga partier, inte minst Moderaterna måste förhålla sig till, enligt Dahl.

– SD har ju visat en förmåga ta moderata väljare som vill ha en mindre generös migrationspolitik. Genom att M har lagt om sin migrationspolitik har de stoppat flödet, men det återstår och så om det går att ta tillbaka väljarna, säger han.

Publicerad: